FRANCUSKA

Zakonodavci glasaju o Covid certifikatima

Prošle sedmice je zapaljena garaža poslanika vladajuće stranke

Predloženo pooštravanje pravila je ipak izazvalo porast bijesa među antivakserima. ILUSTRACIJA

A. O. / Fena

3.1.2022

Desetine francuskih poslanika prijavile su prijetnje smrću od antivaksera, dok parlament počinje raspravu o zakonu koji bi zahtijevao od ljudi da pokažu dokaz o vakcinaciji kako bi otišli u restoran ili kino dvoranu ili se vozili vozom, prenosi Fena. 


Novi zakon

Novi zakon, koji bi ukinuo opciju da se pokaže negativan test umjesto dokaza o vakcinaciji, ima podršku većine stranaka i gotovo je sigurno da će ga donji dom usvojiti na glasanju kasno u ponedjeljak ili rano u utorak, javlja Reuters.


Francuska tradicionalno ima više skeptika u vezi s vakcinama nego mnogi njeni susjedi u EU, ali ima jednu od najviših stopa vakcinacije protiv COVID-19 u bloku, sa skoro 90 posto onih koji imaju 12 i više godina, sada je potpuno vakcinisano.


Porast bijesa

Predloženo pooštravanje pravila je ipak izazvalo porast bijesa među antivakserima, a neki zakonodavci su rekli da su bili izloženi agresiji, uključujući vandalski napad na imovinu i nasilne prijetnje.

Prošle sedmice je zapaljena garaža poslanika vladajuće stranke, a na susjednom zidu su ispisani grafiti protiv vakcinacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.