NEZADOVOLJSTVO

Nijemci planiraju proteste večeras zbog uvođenja restriktivnih mjera

Očekuje se da će najveći protesti biti u obalskoj luci Rostok i glavnom gradu države Šverin

Uvođenje restriktivnih mjera. ARHIV

A. O. / Fena

3.1.2022

Povodom uvođenja restriktivnih mjera nekoliko demonstracija trebalo bi se održati večeras u sjeveroistočnoj pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, dok su pozivi političara na obaveznu vakcinaciju postajali sve glasniji, prenosi Fena. 

Očekuje se da će najveći protesti biti u obalskoj luci Rostok i glavnom gradu države Šverin. Prethodni protest 27. decembra u Šverinu privukao je nekoliko hiljada ljudi.


Pored restrikcija u svakodnevnom životu, fokus velikog bijesa demonstranata je planirani zakon o obaveznoj vakcinaciji koji favorizuje koaliciona vlada.

Stopa vakcinacije u Njemačkoj je nešto više od 71 posto i polako raste. Mnogi od onih koji su već dobili dvije vakcine primit će booster doze, ali značajan dio populacije 25,8 posto uopće nije vakcinisan. Ovo uključuje djecu od 5 godina i mlađu koja uglavnom još ne ispunjavaju uslove, prenosi dpa.

Nevakcinisani pojedinci se već suočavaju sa većim restrikcijama u pogledu pristupa javnom životu uključujući i zabranu ulaska u mnoge prodavnice i rekreacione objekte u Njemačkoj.

Obavezna vakcinacija

Premijer Sjeverne Rajne Vestfalije, najnaseljenije njemačke države, Hendrik Vust, pozvao je u ponedjeljak saveznu vladu da ne odgađa uvođenje obavezne vakcinacije širom zemlje.

- Potrebne su nam obavezne vakcinacije - rekao je on za emiter ARD. Kancelar Olaf Šolz je prije stupanja na dužnost razgovarao o datumu u februaru, rekao je.

Pomenuo je da on mora održati svoju riječ, sada kada je kancelar.

Povećanje sedmodnevne stope

Zvanična etička komisija izjasnila se za proširenje obavezne vakcinacije koja je već na snazi ​​za zdravstvene radnike na ostatak stanovništva.

Nacionalni institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti zabilježio je u ponedjeljak povećanje sedmodnevne stope incidencije peti dan zaredom i ona sada iznosi 232,4. Još 68 osoba je umrlo od virusa u posljednja 24 sata.

Epidemija virusa nastavlja da remeti politički život u Njemačkoj. Važan sastanak konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU) otkazan je zbog osoba zaraženih koronavirusom među prisutnima, a među kojima je i španski gostujući govornik, saznaje dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.