REGION

Vučić se sastao sa 50 lidera u Njujorku: Dogovorene posjete trojice predsjednika Srbiji

Avaz.ba

23.9.2017

Više desetina susreta sa zvaničnicima, razgovori sa više od deset šefova država i vlada najuticajnijih svjetskiih država, dogovorene posjete trojice predsjednika Srbiji - Amerike, Francuske i Turske - samo je dio onog što je obilježilo petodnevno učešće predsjednka Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Sam Vučić rekao je sinoć da je veoma zadovoljan sveukupnom posjetom Njujorku, prenose srbijanski mediji.  

Prema prvim procjenama, Vučić je prethodnih dana razgovarao sa oko 50 svjetskih lidera, od Skandinavije do Afrike, a kada se na to dodaju susreti koje je imao i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, to dostiže brojku i od 100.

Za mnoge je "najopipljiviji" rezultat aktivnosti na marginama GS to što je prvi čovjek Bijele kuće Donald Tramp (Trump) prihvatio Vučićev poziv da dođe u Srbiju, što je najavljen dolazak francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) početkom 2018. i utanačena posjeta šefa turske države Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tyyip Erdogan) za 10. oktobar. 

Susret sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom još jednom je potvrdio čvrste veze dvaju država, a Vučić je ponovio da Beograd ne ulazi u NATO i da neće uvesti sankcije Moskvi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.