REGION

Abe u Beogradu: Japan želi pomoći reforme u Srbiji i zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU

Vladimir Milovanović/Telegraf.rs

Avaz.ba

15.1.2018

Japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo) stigao je danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a domaćin mu je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. 

To je prva posjeta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u posljednje tri decenije, pa je dolazak Abea unaprijed dobio epitet "historijski", prenosi Telegraf.rs.

Nakon završetka bilateralnih razgovora ambasador Japana u Beogradu Đunići Marujama i ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su Notu o volontеrskom programu japanskе prеkomorskе saradnjе.

Vučić se nakon toga obratio novinarima i rekao da je upoznao Abea sa odnosom Srbije prema Kosovu. Predsjednik je rekao da je Abeu ponovio stavove Srbije, koje je iznio i u UN, a koji se odnose na potrebu neugrožavanja Japana nukleranim oružjem i izrazio uvjerenje Srbije da će se svi sporovi u tom smislu mirno rješavati u skladu s međunarodnim propisima.

Ponovio je poziv japanskim privrednicima da ulažu Srbiju.

- Njihov motiv za ulaganje u Srbiju bio bilo to što, kao što sam rekao, mogu da ostvare visoki profit, a naš - da smanjimo nezaposlenost, učimo se poslovnoj etici i značajno povećamo rast BDP-a - rekao je Vučić i zahvalio se i srbijanskim predstavnicima za koje je rekao da su danas uspješno predstavili Srbiju.

Vučić je dodao da je danas premijeru Japana rekao da je Srbija u 20 stoljeću pretrpjela ogromne žrtve, da je imala mnoge ratove, ali da se nada da u 21. stoljeću neće imati nijedan rat, i da će svojim radom i napretkom smanjiti veliku razliku u ekonomskom razvoju koju ima prema Japanu. 

Vučić je, nakon sastanka sa japanskim premijerom, ukazao da je trgovinska razmjena Srbije i Japana mala, te da je japanski gost konstatovao da to otvara velike mogućnosti i prostore u budućnosti za napredak.

Osvrnuo se na kraju i na svojevremenu izjavu japanskog ambasadora srbijanskom kolegi, a on je prenio tadašnjem predsjedniku srbijanske vlade Nikoli Pašiću - da Srbija treba da se uzda u sebe najviše.

- Mi se uzdamo u sebe, ali i u naše prijatelje - poručio je Vučić i istakao da očekuje još veći dolazak japanskih turista i privrednika.

On je podvukao da će Japan u Srbiji imati iskrenog prijatelja.

Abe je u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije rekao da mu je izuzetno drago što posjećuje Srbiju u vrijeme Srpske nove godine, kao i da mu je drago što po prvi put kao premijer boravi u Srbiji i što je imao značajan razgovor sa Vučićem, koji, primjetio je, "veoma dobro poznaje Japan".

Abe je u svom obraćanju medijima istakao da je Srbija ključna država za stabilnost Balkana i rekao da smatra da su odnosi Srbije i Japana izuzetno važni. 

- Dogovorio sam se sa Vučićem da zajedno reagujemo na probleme sa kojima se suočava međunarodna zajednica zbog prijetnji Sjeverne Koreje. Želimo da pomognemo reforme Srbije i zemalja zapadnog Balkana koje žele da postanu članice EU, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.