ŠOKANTNA PRIČA O ovom događaju bruje svjetski mediji

Hoće ubiti kravu koja je ušla u Srbiju iz Bugarske jer je prijetnja za Evropsku uniju

Kurir
03.06.2018 11:23

Krava Penka, koja samo što se nije otelila, otišla je s jedne farme u Bugarskoj koja se nalazi u blizini granice sa Srbijom i ušla u tu zemlju.

Krava je "ilegalno" prešla granice Evropske unije, što se, prema strogim pravilima EU, smatra prijetnjom po sigurnost, tako da će bugarske vlasti morati da je ubiju, javlja britanski ''Daily Mail''.

Ona je, naime, nestala s farme u bugarskom selu Kopilovci prije nekoliko mjeseci. Lutajući po pašnjacima i njivama, dospjela je i do Srbije.

Poslije dvije sedmice krava je vraćena svom vlasniku, farmeru Ivanu Haralampijevu.

Ipak, bugarske vlasti će morati da je uspavaju zbog rigoroznih pravila Evropske unije koji se odnose na "zaštitu sigurnosti".

Koliko god bizarno zvuči, propisi nalažu da će kravu morati ubiti jer nije imala urednu dokumentaciju za prelazak granice.

- Prešla je granice EU i ne može ponovo biti na tom teritoriju. Prema naredbi zvaničnika, veterinar će uskoro doći i uspavat će je - rekao je njen vlasnik za lokalnu televiziju.

I pored potvrde srbijanskih graničara da je sve uredu i da Penka bez problema može da se vrati u Bugarsku, vlasti te zemlje će ipak morati postupiti prema pravilima EU.

- To nije naša odluka. Moramo ispunjavati norme koje nam dolaze iz Brisela - rekao je veterinarski službenik Ljubomir Ljubomirov.

Prema pravilima Evropske komisije za transport goveda preko granice, krave kao što je Penka trebaju biti legalno predstavljene na granici, odnosno imati dokumentaciju koja potvrđuje da su zdrave.

Ovlašteni veterinar na teritoriju koji nije u EU mora potpisati certifikat da bi potvrdio da životinja ispunjava sve tražene uvjete.

NA VRH