Umalo tuča dvojice vladika zbog pronevjere 400 hiljada eura: "Udari me, hajde, udari me"

Blic.rs
09.07.2018 17:15

Prošle sedmice umalo je došlo do tuče između dvojice vladika, smijenjenog Filareta i episkopa mileševskog Atanasija (Rakite), prilikom njegove posjete manastiru Dubnica, gdje Filaret boravi. Prema saznanjima "Blica", smijenjeni vladika Filaret provocirao je i izazivao na tuču episkopa mileševskog, došlo je do koškanja i gurkanja, ali ne i obračuna među vladikama. 

Vladika Atanasije prošlog ponedjeljka otišao je u posjetu manastiru Dubnica u mileševskoj eparhiji i saopćio Filaretu da je došao da razgovaraju o crkvenom novcu koji nedostaje iz vremena kada je on upravljao Eparhijom, kao da ima značajnih dugovanja na nivou cijele Eparhije. 

Prema saznanjima “Blica”, episkop Atanasije tražio je odgovor od Filareta o 400.000 eura koji nedostaju iz manastira Pribojska banja. Čim je čuo razlog episkopovog dolaska i pitanje koje je uslijedilo, Filaret je počeo da provocira i izaziva da ga vladika Atanasije udari.

Filaret je razriješen upravljanja Eparhijom na majskom Saboru 2015. godine, a njegovo mjesto dodijeljeno je dvije godine kasnije vladiki Atanasiju (Rakiti), koji je bio i dugogodišnji vikar počivšeg patrijarha Pavla. 

Vladika Filaret se nikada nije pomirio sa svojom smjenom i godinama pokušava da se vrati na čelo Eparhije. U tome ima i pomoć pojedinih vladika, među kojima bačkog Irineja. U crkvenim krugovima se ovaj nemili događaj, koji, kako kažu, “ne služi na čast nijednom od vladika”, tumači kao još jedan u nizu pokušaja Filareta da se vrati u eparhijski tron. Ovog puta da se pokaže kako vladika Atanasije nije dostojan upravljanja Eparhijom.

Privatnici, dugovanja, neprijatna pitanja

Kako “Blic” saznaje u Patrijaršiji, vladika Atanasije je s namjerom svratio u manastir Dubnica, gdje po odluci SPC Filaret boravi poslije smjene. Episkop je, kako navodi izvor ''Blica'', želio da od vladike Filareta lično čuje šta se dogodilo sa pozamašnom svotom crkvenog novca kome nema traga. 

Prema informacijama koje su stigle u Patrijaršiju, vladika Atanasije je u posjetu kod bivšeg vladike otišao s darovima, a Filaret mu je odmah odbrusio da mu od njega ništa ne treba i svom episkopu poručio da nije ni trebao da dolazi.

- Istina je da je vladika Atanasije nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obje ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Još osjećam gorak okus ovog događaja. Vladika Atanasije, međutim, moj je nadležni arhijerej i opraštam mu - navodno skrušeno ustvrdio Filaret.

Filaret je u izjavi za ''Novosti'' rekao da se sve dogodilo pred “okupljenim narodom”, zbog čega je njemu “bilo izuzetno neprijatno”. Činjenica je, međutim, da događaju niko od necrkvenih lica nije ni prisustvovao niti ih je bilo u konaku manastira.

Ko je vladika Filaret

Bivši mileševski vladika Filaret svake godine otkako je smijenjen pred Sabor lobira da se vrati na vlast. On je razriješen dužnosti ne samo zbog neadekvatnog raspolaganja crkvenim novcem i maltretiranja sveštenstva. Njemu se stavljaju na teret i blud i razvrat, a o čemu su svjedočili monasi iz njegove eparhije. Od mrtvačkih glava po kojima je ostao upamćen u javnosti tokom rata na prostoru bivše SFRJ u Filaretovoj biografiji upisan je i štrajk glađu koji nije hrišćanski čin, ali i na desetine dopisa državnim institucijama i privatnicima da mu daju novac.

Filaretu se dugi niz godina pripisivalo i politikantstvo. Tokom 2012. godine mileševski Filaret obratio se za pomoć ministru policije Ivici Dačiću. U to vrijeme bila je inicijativa među vladikama da se na saboru Filaret penzioniše. Do susreta nije došlo, ali su bliski saradnici Dačića prilikom susreta s vrhom SPC-a prenijeli da im je stalo do sudbine Filareta.

NA VRH