BEOGRAD Prvi put ima operativna saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića

Vučić poručio da poštuje Bošnjake i da se za njih bori, kao i za sve građane Srbije

Srna
22.07.2018 15:56

Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd prvi put ima neka operativna saznanja o ubistvu lidera Građanske inicijative "Srbija, demoratija, pravda" Olivera Ivanovića, iako mu nije dozvoljeno da vodi istragu o tom slučaju.

Vučić je rekao da je ono što je Srbija sada dobila "nešto što ima smisla i logike".

- Prvi put je logično, je li tačno - vidjet ćemo - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsjednik Srbije ističe da od 16. januara, kada je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović, ponavlja da je siguran da će počinioci biti pronađeni.

Komentirajući kritike da vodi neodgovornu politiku kada je riječ o Kosovu, Vučić je rekao da se bori za Srbiju i mir na sve načine, a da su oni koji ga prozivaju dozvolili da se Crna Gora 2006. godine odvoji od Srbije i da Kosovo proglasi nezavisnost 2008. godine.

Vučić kaže da je ponosan što je u svijetu promijenio sliku Srbije, jer samo onda kada je Srbija poštovana, može se učiniti nešto za srpski narod na Kosovu.

On ističe da je pasionirana želja Albanaca da osvoje sjever Kosova, ali da se srpski narod ne treba bojati američkih vojnih vozila koji se ovih dana mogu vidjeti na sjeveru Kosova.

- Važno je da se tu sačuva mir. Kada vidite šta je ono što mi imamo, a s čim oni raspolažu, to je neuporedivo. Važno je da imamo jaku policiju i vojsku - rekao je Vučić.

Govoreći o pokušaju Prištine da blokira pregovore o energetici, Vučić je rekao da su Gazivode "strateška stvar" i da o tom pitanju ne bi dalje govorio da bi ne ugrozio poziciju Srbije.

Vučić je kao potpuno nevažnu stvar okarakterizirao poziv lidera Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmana Ugljanina ministru vanjskih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju da posjeti Novi Pazar, istaknuvši da su to sve "priče za malu djecu i da se ne dešavaju prvi put".

- On je sebi pravio reklamu - rekao je Vučić i dodao da se ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću "dobro javilo da Pacoli neće doći u Srbiju".

Vučić je poručio da poštuje Bošnjake i da se za njih bori, kao i za sve građane Srbije.

Oglasi

NA VRH