BEOGRAD

Dijelovi organa balkanskog kasapina ostali u Holandiji: Milošević sahranjen bez mozga

Moguće da je dio organa uzet za hemijske i toksikološke analize, kaže patolog Stanković

Milošević: Ukopan u Beogradu. Arhiv

Kurir

30.11.2018

Tijelo bivšeg predsjednika Srbije i ratnog zločinca Slobodana Miloševića, nakon smrti 11. marta 2006. godine u holandskom zatvoru u Sheveningenu, prebačeno je u Srbiju, ali bez mozga. Ovaj organ je, prema navodima Kristijana Šartijea (Christian Chartier) , u to vrijeme portparola Tribunala u Hagu, izvađen, a Milošević je sahranjen bez njega. 

- Sjećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga. Ne znam šta je bilo poslije, da li je mozak vraćen porodici cijeli ili u delovima, ili je ostao na Institutu, ili je uništen - rekao je Šartije za BBC, prenosi "Kurir". 

Jedan od mogućih razloga za to, kako se špekuliralo u krugovima bliskih bivšem haškom osuđeniku, jeste prikrivanje tragova koji bi ukazali na prisustvo nekih supstanci koje su bile kobne po njegov život. Naročito jer se neki otrovi brzo razgrađuju u organizmu, a njihovi tragovi ostaju samo u moždanom tkivu. Patolog dr, Zoran Stanković objasnio je za "Kurir" da se prilikom smrti u zatvorskim okolnostima, tokom obdukcije, često uzimaju i čuvaju dijelovi organa i tkiva.

- Moguće da je dio mozga uzet za hemijske i toksikološke analize. U te svrhe uzimaju se ljudske tečnosti: krv, urin i želučani sadržaj. Zatim, dijelovi organa kao što su mozak, pluća, srca, jetra sa neotvorenom žučnom kesom, dio bubrega, slezene, mokraćne bešike, tankog i debelog crijeva, a onda se radi kontrolna toksikologija. Moguće je da su neki dijelovi uzeti i iz njegovog tijela i da nisu vraćeni nazad. Oni se čuvaju od šest mjeseci do godinu dana - kaže Stanković.

 Riječ je o malim dijelovima, znatno manjim nego što je bilo ranije, jer su aparati sa kojima se sada radi izuzetno precizni. 

- Uzima se oko 100 grama organa, to je dovoljno da se uradi hemijska toksikološka analiza - kaže profesor Stanković.

Toma Fila, advokat, s druge strane, potpuno odbacuje mogućnost da je Miloševićev mozak ostao na Forenzičkom institutu u Holandiji.

- To su gluposti. U Beogradu je također urađena obdukcija i nema osnova da je to tačno. Poslati čovjeka bez mozga, pa zar bi se u ozbiljnoj državi to desilo da leš bivšeg predsjednika stigne bez glave ili mozga i da to tako prođe - kazao je Fila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.