PRESUDE

Bivšim pripadnicima DB-a ukupno 100 godina zatvora za ubistvo Slavka Ćuruvije

Zamjenik tužioca za organizirani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu, predložio je maksimalne kazne od po 40 godina

Slavko Ćuruvija. Arhiv

Avaz.ba

5.4.2019

Sudsko vijeće Specijalnog suda osudilo je četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti (DB) na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, prenose srbijanski mediji.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju.

Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić također je osuđen na 30 godina zatvora kao saizvršilac u teškom ubistvu.

Nekadašnji pripadnik DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora kao saizvršioci u teškom ubistvu. Kurak je u bijegu i presuda mu je izrečena u odsustvu.

Podsjetimo, zamjenik tužioca za organizirani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu, predložio je maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost.

- Ćuruvija nije imao šanse da preživi - rekao je Mandić, navodeći da je tadašnja vlast vidjela u njemu opasnog protivnika. 

Odbrana optuženih je, u završnoj riječi, tražila oslobađajuću presudu, smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo da su krivi, uz tvrdnju da je optužnica "plod mašte". 

Prvooptuženi, nekadašnji načelnik DB-a Radomir Marković rekao je da je postupak pokrenut da bi se sve loše što se u tom periodu dešavalo pripisalo toj službi i tadašnjem predsjedniku države Slobodanu Miloševiću.

Tužilaštvo je navelo u optužnici da je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999., na Uskrs, iz niskih pobuda po nalogu nepoznate osobe iz najviših struktura vlasti. Kao motiv se navodi želja da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritizirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.