ZAGREB Gostovanje u emisiji "Nedjeljom u dva"

Svetislav Basara: Solidan broj Srba me doživaljava kao osobu koja pljuje na sve srpsko

Avaz.ba

Jedan od najpoznatijih srpskih pisaca Svetislav Basara gostovao je u ovosedmičnoj emisiji HRT-a 'Nedjeljom u dva'.

Izjavio je da ga solidan broj Srba doživljava kao čovjeka koji pljuje na sve srpsko i da je to nešto na što se naviknuo te da na to uopće više ne obraća pozornost.

Na pitanje Aleksandra Stankovića da objasni ono što je rekao - da nema svjetskih zavjera, da Srbi kako su radili, tako su i dobili - Basara je rekao da je sklonost Srba, uključujući i njega, za sve što se dogodi, a nije im po volji - okriviti nekog drugog.

Ispričao je i kako je doživio fenomen 'pomrčine Sunca' 1999. godine u Srbiji. Tadašnja je Miloševićeva vlast putem svih medija pokrenula bizarnu kampanju kojom su građane upozoravali da se tokom pomrčine sklone na sigurno.

- U zatvorenoj prostoriji, bilo kod kuće, ili pak na radnom mjestu, treba spustiti roletne na prozorima, ili se udaljiti od prozora, kako pogled ne bi nesvjesno bio upućen prema Suncu, a bez zaštitnih sredstava, glasila je poruka na RTS-ovom Dnevniku, dok su iz Ministarstva rada, zdravstva i socijalne politike u saradnji s tadašnjim Saveznim hidrometeorološkim zavodom i Institutom za očne bolesti, kako podsjeća B92, upozoravali preko printanih medija na ubrzan rad srca, grčeve u želucu, svrab kože, skok krvnog pritiska ili šećera, pa čak i na učestalo mokrenje. Čak je bio posebno organiziran smjenski rad, a Basara se kod Stankovića prisjetio tog bizarnog dana.

- Kao da je pala neutronska bomba - eliminirala ljude, a infrastrukturu nije srušila. Nigdje nikoga nije bilo na ulici, kazao je Basara i dodao da je legitimno pravo režima, poput Miloševićeva, da širi takve informacije.

- Šokiralo me da su ljudi tako masovno nasjeli na to, dodao je.

Basara je govorio i o Kosovu, a na pitanje urednika Stankovića je li realno da se Kosovo "može vratiti", kazao je da nije.

- Bojim se da nije realno i bojim se da to ne bi ni odgovaralo onima koji se kao zalažu za povratak Kosova. Mislim da bi to bio najmračniji scenarij, kazao je.

- Uoči rata na području bivše države nisam mogao vjerovati da će neko otići toliko daleko da doista dođe do pravog rata, kazao je također Basara.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na