SRBIJA

Vojni sindikat traži pomoć od Vučića: Vulinovo diletantsko, nasilničko i kriminalno ponašanje nanosi štetu

Više je nego jasno da Vulinu smeta Vojni sindikat Srbije, zato što javno kritikuje njegove kriminalne postupke i zloupotrebe, naveli iz VSS-a

Aleksandar Vulin s pripadnicima Vojske Srbije. Arhiv

Avaz.ba

2.1.2020

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopćio je da je tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina. Sindikat Vulina tereti da je  krajem 2019. godine nezakonito i protivno međunarodnom pravu donio rješenje kojim odbija zahtjev Vojnog sindikata za priznavanje reprezentativnosti kod poslodavca, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

U saopćenju koje je potpisao predsjednik VSS-a Ninoslav Svilengaćin navodi se da je "ovakvo rješenje Vulin donio isključivo s namjerom da spriječi i ometa djelovanje najvećeg i jedinog sindikata u Vojsci Srbije koji ispunjava uslove reprezentativnosti".

Apelujemo na predsjednika Republike i Vladu Srbije da sagledaju koliko im štete svakodnevno nanosi diletantsko, nasilničko i kriminalno ponašanje ministra odbrane Aleksandra Vulina i da konačno preispitaju njegovu destruktivnu ulogu i odgovornost za katastrofalno stanje u našoj vojsci. Vulinov egzibicionizam i štetočinsko rukovođenje direktno podrivaju borbenu gotovost Vojske Srbije - navodi se u saopćenju. 

Iz VSS-a su saopćili i da je ministar odbrane "nezakonito, jednostrano i bez znanja sindikata kao stranke u postupku, donio sporno rješenje.

Više je nego jasno da Vulinu smeta Vojni sindikat Srbije, zato što javno kritikuje njegove kriminalne postupke i zloupotrebe. Osnovni razlog za nezakonito oduzimanje reprezentativnosti Vojnom sindikatu Srbije i odbijanjem da je prizna u novom postupku, vidimo isključivo u činjenici da reprezentativni sindikat ima pravo da pregovara o zaključenju kolektivnog ugovora koji je u interesu svih zaposlenih u Vojsci Srbije, a što Vulin ne želi da omogući - navodi se u saopćenju te se dodaje da je više od pet hiljada vojnika napustilo vojsku baš u Vulinovom mandatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.