SRBIJA

Zaraženi čuvar i osuđenik u leskovačkom zatvoru

Advokati traže amnestiju pojedinih osuđenika kako bi se rasteretili kapaciteti

Raste broj oboljelih. AFP

Srna

2.4.2020

Jedan pripadnik službe osiguranja i jedan osuđenik u Okružnom zatvoru u Leskovcu zaraženi su koronavirusom, piše "Politika". Oni su, prema nezvaničnim informacijama lista, odmah izolirani i smješteni na Infektivno odjeljenje leskovačke bolnice. 

Kako je ovaj čuvar bio u kontaktu s kolegama, a oni s članovima svojih porodica, 41 osoba je stavljena u izolaciju.

Advokatska komora Srbije je, ukazujući na to da bi ulazak korone u srbijanske zatvore mogao da izazove nesagledive posljedice, uputila prijedlog Ministarstvu zdravlja za amnestiju pojedinih osuđenika u Srbiji kako bi se rasteretili zatvorski kapaciteti. 

Istovremeno, generalni direktor Opće bolnice u Ćupriji, doktor Slobodan Gajić pozitivan je na koronavirus, prenijeli su beogradski mediji.



Zatvor u Leskovcu. Avaz

Gajić je prevezen u Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović" u Beograd.

Prije nego što je saznao da je zaražen, Gajić je za lokalnu televiziju "Pomoravlje" izjavio da je devetero zdravstvenih radnika Opće bolnice, ljekara i medicinskih sestara/ tehničara zaraženo, a da 26 čeka rezultate. 

Prije dva dana, od posljedica zaraze koronavirusom u KBC-u "Zemun" preminuo je ugledni ljekar Goran Ivanković (56) iz Paraćina, koji je radio u Općoj bolnici u tom gradu.

Poslije doktorice iz Niša, on je drugi ljekar koji je podlegao od koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.