EKONOMIJA

Kineske kompanije na srpskom IT tržištu pod lupom SAD

Vlada Srbije je prethodnih godina potpisala memorandume o razumijevanju sa šest stranih IT kompanija

Ministar za tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović u posjeti inovacionom razvojnom centru kompanije Huawei u Beogradu. Courtesy

Avaz.ba

20.7.2020

Predstavnici Vlade Srbije ističu da Srbija zauzima neutralnu poziciju kada je riječ o izboru kompanija na IT tržištu i da situaciju ne posmatra iz političkog ugla. Ipak, poslovanje Srbije s Kinom već je ušlo u "radar" američkih diplomata.

U američkoj ambasadi navode da je "za ekonomsku i nacionalnu bezbijednost Srbije od presudnog značaja da pažljivo prati investicione dogovore koji mogu predstavljati prostor za prenos tehnologije, špijunažu, krađu ličnih podataka građana ili kompromitovanje kritične infrastrukture".

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) stavio je u maju prošle godine Huawei na crnu listu, uz zabranu američkim kompanijama da koriste opremu ovog kineskog tehnološkog giganta, uz obrazloženje da se time ugrožava nacionalna bezbijednost. Osim toga, američko ministarstvo trgovine je stavilo Huawei na "listu entiteta" od kojih je zabranjeno naručivati tehnologiju za američke firme bez vladinog odobrenja.

Prema podacima Udruženja za elektronske komunikacije informaciono društvo Privredne komore Srbije (PKS), u Srbiji trenutno radi 670 IT kompanija sa stranim kapitalom koje su članice tog udruženja.

Vlada Srbije je prethodnih godina potpisala memorandume o razumijevanju sa šest stranih IT kompanija, među kojima je pet američkih i kineski Huawei.

Međutim, da čvrsta saradnja sa kineskim kompanijama već ima posljedice vidi se i u odgovoru američke ambasade u kojem se navodi da su već imali razgovore sa zvaničnicima i privrednicima Srbije o sigurnom internet saobraćaju koji ulazi i izlazi iz američkog diplomatskog predstavništva.

U odgovoru ambasade se navodi da će Stejt department ove godine početi zahtijevati "Čist put" za sav 5G mrežni saobraćaj koji ulazi i izlazi iz američkih diplomatskih objekata.

- To znači da komunikacijske staze koje koriste naše ambasade i konzulati ne smiju koristiti nikakvu opremu za prenos, kontrolu, računanje ili skladištenje od nepovjerljivih IT dobavljača - dodaje se.

Operateri mobilne mreže širom svijeta počinju prepoznavati rizik i odlučuju nabaviti svoju opremu i usluge od pouzdanih dobavljača.

- Mnogi vodeći svjetski operateri, uključujući špansku Telefonicu, Orange u Francuskoj, O2 u Velikoj Britaniji, Jio u Indiji, Bell Canada, Telstra u Australiji i drugi – postaju "Clean Telcos" (“čiste telekomunikacione kompanije”) - navodi se iz ambasade.

Dodaju da su o ovoj temi posljednjih sedmica imali "otvorene i plodne" razgovore sa zvaničnicima u Srbiji i provajderima telekomunikacija.

- Te su poruke veoma dobro primljene; i predstavnici vlasti i predstavnici privatnog sektora složili su se da je važno vjerovati da kompanije 5G opreme i softvera neće prijetiti nacionalnoj bezbijednosti, privatnosti, intelektualnoj svojini ili ličnim pravima. Srećom, znamo da većina srpskih provajdera već koristi isključivo pouzdane evropske provajdere za opremanje svojih mobilnih mreža - navode u ambasadi.

Da je Huawei među glavnim "igračima" u koje se gleda kada je riječ u uvođenju 5G mreže u Srbiji potvrdio je u aprilu prošle godine ministar finansija Srbije Siniša Mali koji je razgovarao u Pekingu sa predstavnicima kompanije i o mogućnosti uvođenja 5G mreže.


- Svake godine, konkurencija iz Narodne Republike Kine krade intelektualno vlasništvo iz Sjedinjenih Država i Evrope u vrijednosti od stotine milijardi eura - dodaju iz ambasade SAD-a i upozoravaju da Peking često zaobilazi međunarodna pravila i norme trgovine, investicija i inovacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.