SRBIJA

Beograd se dijeli na šest zona: Najavljene su i kazne za kršenje pravila

Nivo buke na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša iznosio je 75 decibela, a dozvoljena je vrijednost od 65

U svih 17 općina postojaće akustičke zone. Agencije

A. Č. / Avaz.ba

29.8.2020

Najaviše prijava, žalbi na buku u Beogradu inspektorima stiže ljeti. Planirano je da se uradi akustično zoniranje grada kojim će grad biti podijeljen u šest zona, za koje će biti tačno precizirani granični decibeli.

Na teritoriji Beograda prva zona obuhvata dijelove za odmor i rekreaciju, bolnice, kulturno-historijske lokalitete i velike parkove, piše RTS. 

Jučer ujutru nivo buke na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša iznosio je 75 decibela, a dozvoljena je vrijednost od 65.

Ovo je jedan od primjera zbog čega je Grad pokrenuo proces bolje zaštite i rješavanje problema buke. 

U svih 17 općina postojaće akustičke zone, a za svaku bit će poznat maksimalan nivo buke koji je dozvoljen, a zavisit će od okruženja.


Šest akustičnih zona

- Što se tiče akustičkog zoniranja, on će da odrediti određene akustične vrijednosti po decibelima koje će biti dozvoljene u određenoj zoni. Postoji po metodologiji, šest akustičkih zona - objašnjava Ivana Vilotijević, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Svako mjerenje buke se obavlja u dva ciklusa, tokom proljeća i jeseni. 

- Akustičkim zoniranjem omogućavamo ako su u jednoj zgradi stanovi okrenuti ka saobraćajnicama i druge stanove koji su okrenuti ka drugoj zoni, bit će različite vrijednosti i inspektor će imati jasnu smjernicu koji je dozvoljen nivo buke" - napominje Vilotijević.

Provjeru buke do sada su vršili ekološki inspektori, a izmjenom Zakona o buci, nadzor nivoa buke vršit će i komunalna policija.

Oni će sada moći da djeluju na terenu i više neće biti zabune da li je riječ o turističkoj, stambenoj ili tihoj zoni.

Bit će propisane i kazne

Krenuli smo u dodatni projekt koji će biti gotov 2021. godine koji će nam dati tehničke podatke koje ugostiteljski obejkt mora ispuniti kako bi mogao da funkcionira što se tiče nivoa buke u tom delu. 

Kada se svi ovi zakoni usaglase, onda će se moći reagirati u realnom vremenu, a ne samo kada se sugrađani žale, nećemo morati da čekamo njihove žalbe - napominje Vilotijević. 

Tiha zona, kao što je Avala, Bojčinska šuma ili Zvezdarska šuma, trebala bi da ima nivo buke vrednosti od 40 decibela. Propisi za stambenu zonu su 60 tokom dana, a 50 decibela tokom noći.

Donošenjem propisa i usklađivanjem zakona bit će propisane i kazne za one koji ova pravila ne budu poštovali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.