ODLUKA VLADE

Srbija zamrzla učešće u svim vojnim vježbama sa stranim vojskama

Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije mi smo vojno neutralna zemlja, rekao Vulin

Vulin: Srbija se nalazi pred strašnim i nezasluženim pririskom Evropske unije. Arhiv

A. Č. / Avaz.ba

9.9.2020

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je saopćio da je Vlada Republike Srbije donijela odluku kojom se zamrzava održavanje svih vojnih vježbi sa stranim partnerima zbog pritisaka iz EU.

- Republika Srbija se nalazi pred strašnim i nezasluženim pririskom Evropske unije. Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama i našim postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koje koja određuje političke odluke i pravce velikih zemalja. Od nas se traži po cijenu napuštanja naše evropske budućnosti, po cijenu još većih pritisaka na našu državu i na naš narod na Kosovu i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Bjelorusijom - rekao je ministar Vulin. 

- Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije mi smo vojno neutralna zemlja. Da bi sačuvali tu vojnu neutralnost, ili bar umanjili posljedice pojačanih napada na našu zemlju i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sjednici donijela odluku da se u narednih šest mjeseci prekine održavanje svih vojnih vježbi sa svim partnerima.

- U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO paktom, ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom, ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa EU. Ni sa istokom, ni sa zapadom - zaključio je Vulin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.