SRBIJANSKI EPIDEMIOLOG

Kon: Nema kompromisa, treba sve zatvoriti minimum 14 dana

Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo, kazao je

Nova.rs

Kon: Potpuno vakcinisani, sa dvije doze, koji su bili u kontaktu sa oboljelim ne moraju da idu u izolaciju

Foto: Agencije


Epidemiolog iz Srbije Predrag Kon kaže za RTS da jedine mjere koje mogu da prekinu lanac transmisije virusa jesu mjere kakve su važile tokom vikenda, a to je da su jedino otvorene prehrana, apoteke i benzinske pumpe.

Upitan kakve su mjere kada je riječ o samoizolaciji, pošto tu ima promjena, Kon je rekao da ne mora da ide u samoizolaciju neko ko je kompletno vakcinisan, i ako su prošle najmanje dvije nedelje od druge doze.

- Potpuno vakcinisani, sa dvije doze, koji su bili u kontaktu sa oboljelim ne moraju da idu u izolaciju. Dokaz im je ta vakcinacija. Isto važi i za povratnike iz inostranstva. Jedine mjere koje to mogu da obezbijede jesu mjere kakve smo imali preko vikenda, a to je da je jedino otvoreno i dozvoljeno – prehrana, apoteke i gorivo. Sve ostalo trebalo bi da bude zatvoreno - navodi Kon.

Prema stavovima nekih iz medicinskog dijela Kriznog štaba, kako je naveo, minimum 14 dana potrebno je da bi se u tom prekidu lanca transmisije obezbijedilo da dođe do smirivanja ovakve aktivnosti virusa.

- Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbijeđuje naglim, možda naizgled drastičnim mjerama - naglašava Kon.

Više o temi Predrag Kon

Više o:

Predrag Kon Srbija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na