HAŠKI SUD

Prijaviti Srbiju Vijeću sigurnosti UN-a jer odbija izručiti radikale Jojića i Radetu

Članove SRS-a Petra Jojića i Vjericu Radetu Haški tribunal je 2012. godine optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv ratnog zločinca Vojislava Šešelja

Jojić i Radeta. Blic

Fu. M.

16.4.2021

Od predsjednika tzv. rezidualnog mehanizma Carmela Agiusa postupajući haški sudija Liu Daqun zatražio je da Srbiju prijavi Vijeću sigurnosti UN-a jer je odbila Hagu izručiti članove Srpske radikalne stranke.

Članove SRS-a Petra Jojića i Vjericu Radetu Haški tribunal je 2012. godine optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv ratnog zločinca Vojislava Šešelja, predsjednika SRS-a, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da uopće ne svjedoče.

Još od 2015. godine kad je sud uputio prvi nalog za hapšenje, Srbija odbija izručiti članove SRS-a, da bi godinu dana kasnije Viši sud u Beogradu presudio da nema zakonskih osnova za izručenje, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i optuženih za nepoštovanje suda.

Nakon što je Tribunal u Hagu pravno nasljedio Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, donesena je odluka da se suđenje zvaničnicima radikala nastavi u Srbiji. Međutim, tužioci su se žalili, te je apelaciono vijeće naložilo da sudija Liu Daqun razmotri da li bi svjedoci bili sigurni ako se suđenje održi u Srbiji.

Sudija Daqun je 2019. godine poništio prvobitnu odluku i naložio da se proces Jojiću i Radeti održi u Hagu, a Srbiji je naloženo da uhapsi i izruči optužene, što je ona odbila uraditi.

Tužiteljica Diana Ellis je u septembru prošle godine, zatražila da predsjednik haškog suda Srbiju zbog nesaradnje ponovo prijavi Vijeću sigurnosti UN. Sudija Daqun je današnjom odlukom usvojio taj zahtjev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.