SRBIJA

Bivši ambasador u UN-u: Vučiću onemogućeno da govori na sjedici o izručenju radikala Hagu

U ovom slučaju, nisu optužbe za ratne zločine, već za nepoštovanje Haškog suda, otkrio je Jovanović

Aleksandar Vučić. Agencije

Fu. M.

7.6.2021

Bivši ambasador Jugoslavije u UN-u Vladislav Jovanović očekuje da će na sjednici Vijeća sigurnosti UN, na kojoj će nekoliko sati nakon izricanja presude zločincu Ratku Mladiću, biti predstavljen izvještaj o radu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove biti ponovljeni i osnaženi pritisci na Srbiju da izruči funkcionere Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića.

On je rekao kako bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kome nije omogućeno da se uključi u online u rad sjednice, mogao da iznese, navodno, mnogo toga što ne bi bilo prijatno za neke uši, pogotovo za zapadne i da zato i žele da to izbjegnu.

- U ovom slučaju, nisu optužbe za ratne zločine, već za nepoštovanje Haškog suda, što nije obuhvaćeno našom obavezom niti je "pokriveno" zakonom. Međutim, zapad bi htio da svoje shvatanje suda ekstenzivno tumače i da ubace sve što im pada na pamet - kaže Jovanović.

- Ne očekujem da će presuda Mladiću biti za jotu blaža od najteže, jer je to dio ukupne  politike koju određenje zemlje na zapadu sistematski gaje prema tzv.srpskom faktoru u jugoslovenskoj krizi, i Mladić ne može da bude izuzetak - kaže Jovanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.