NAKON 22 GODINE

Zatražene maksimalne kazne za ubistvo Ćuruvije

Prvooptuženi u ovom slučaju je nekadašnji šef Resora državne bezbjednosti (RDB) Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić i operativac Ratko Romić

Ćuruvija: Zatražene maksimalne kazne za njegove ubice. Arhiv

S. Š. / Srna

14.7.2021

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal u završnoj riječi predložilo je sudu u Beogradu da četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbjednosti, optuženih za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine, osudi na maksimanlne zatvorske kazne po 40 godina.

Završne riječi odbrane, okrivljenih i njihovih branilaca, zakazane su za 13. i 17. septembar.

Nakon toga sud će zakazati objavu druge prvostepene presude, pošto je prva ukinuta, prenosi Tanjug.

Prvooptuženi u ovom slučaju je nekadašnji šef Resora državne bezbjednosti (RDB) Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić i operativac Ratko Romić.

Miroslav Kurak, koji je optužen kao neposredni počinilac ubistva, u bjekstvu je i sudi mu se u odsustvu.

Njih četvorica su poslije prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje, jer je presudom u slučaj uvedeno NN lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici.

Prema stavu Tužilaštva, motiv za ubistvo Slavka Ćuruvije bilo je njegovo istupanje u javnosti, domaćoj i stranoj, u kojima je kritikovao vlast Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, ali i to što je imao određene političke ambicije.

Ćuruvija je praćen sve do samog ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine.

Ubijen je na pravoslavni Vaskrs 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.