POGINULO OSAM RUDARA

Oglasilo se tužilaštvo o nesreći u rudniku "Soko"

Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize

U nesreći je veći broj rudara povrijeđen. Nova.rs

H. J. I.

14.4.2022

Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu 12. aprila pregledala je mjesto nesreće u rudniku "Soko" u selu Čitluk, općina Sokobanja, gdje je 1. aprila poginulo osam rudara a veći broj njihovih kolega je povrijeđen.


Uzrok nesreće

- Na osnovu naredbe da se izvrši geološko vještačenje Komisija Rudarsko geološkog fakulteta koja je u tom cilju formirana 5. aprila, izvršila je pregled lica mjesta, očekuje se dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nastale nesreće. Istovremeno Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će tužilaštvo u zavisnosti od naprijed prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nesreća posljedica događaja prouzrokovanog prirodnim djelovanjem ili je u pitanju ljudski faktor - saopćilo je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.



Ova pravosudna institucija podsjeća da je nakon prijave nesreće dežurni zamjenik javnog tužioca Janko Dinić sa pripadnicima MUP –a, Policijske stanice Sokobanja i Republičke rudarske inspekcije, izvršio uviđaj lica mjesta.


Izvještaj Republičke rudarske inspekcije još nije dostavljen

- Dežurni zamjenik javnog tužioca je rudarskom inspektoru dr Zorici Vukadinović naložio da Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu bez odlaganja dostavi izvještaj o pregledu lica mjesta, odnosno jame gdje se događaj odigrao, naložen je prijevoz leševa poginulih radnika i njihova obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu u cilju utvrđivanja neposrednog uzroka i vremena smrti, toksikološko hemijsku analizu lešnih tkiva kao i osiguravanje lica mjesta u cilju nemogućnosti njegovog narušavanja do preduzimanja određenih predistražnih radnji od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu - navedeno je u saopćenju.

Kako dalje saopštava tužilaštvo, u ovom momentu ono posjeduje izvještaj Policijske stanice u Sokobanji u kome je sadržana fototehnička dokumentacija lica mjesta sa zapisnikom o uviđaju i zapisnik Zavoda za sudsku medicinu o obdukciji poginulih i to Branka Čokorila, Bojana Stajića, Bratislava Živkovića, Branislava Zlatanovića, Petra Petrovića, Darka Zlatkovića, Nenada Trivunca i Radovana Grujića.

- Izvještaj Republičke rudarske inspekcije još nam nije dostavljen – zaključuje aleksinačko tužilaštvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.