UREDNIK NOVE.RS

Komemoracija Vesi Simonoviću: Novinarstvo za njeg nije bilo posao nego poziv

Nije bio šef po logici uredničkog mjesta, već po izvornom autoritetu, impregniranim vanrednim uredničkim nervom, rekao je Ranko Pivljanin

Održana komemoracija Veselinu Simonoviću. NOVA.RS

S. S.

11.5.2022

Veselin Simonović, direktor i glavni i odgovorni urednik portala "Nova.rs" i dugogodišnji glavni urednik "Blica", preminuo je iznenada u nedjelju popodne u 63. godini. Danas je u Dorćol placu održana komemoracija jednom od najpoznatijih srpskih novinara i urednika, koji će u 14.30 sati biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Porodica, prijatelji i kolege u velikom broju pristigli su na komemoraciju novinaru i uredniku Veselinu Simonoviću. Među okupljenima su bile brojne poznate ličnosti iz političkog i kulturnog života, kao i kolege iz redakcija u kojima je Veselin Simonović radio.

Izvorni autoritet

Prvi se okupljenima obratio urednik lista "Nova" i Vesin prijatelj Ranko Pivljanin.

- Ovo mjesto na kojem smo se danas sabrali samo je jedno od mjesta i institucija kojima je temelje postavio Veselin Simonović. I sva su, prije svega redakcije, novine i portali u kojima je pisao i koje je uređivao, građena kao mjera poštenja, ljudskosti, istinskih vrijednosti, pristojnosti i misije. Upravo je time opervažen svaki pečat koji je Veselin na njima ostavljao. Jedna pored druge stoje kula od miliona primjeraka novina sa njegovim uredničkim potpisom i zajednica – novinara, urednika, fotoreportera, tehničkih urednika, snimatelja, štampara, vozača... Veselin je bio most između njih, garant da se ona kula neće oburvati i motivacioni guru ovih drugih u teškom, ali lijepom poslu, kome je čuvao izvorne principe i kodeks.

Nije bio šef po logici uredničkog mjesta, već po izvornom autoritetu, impregniranim vanrednim uredničkim nervom - rekao je Ranko Pivljanin.

- Urednika i profesionalaca će, kakvih-takvih biti, ali kad u jednom čovjeku imaš i urednika i prijatelja i on ode, to je dvostruk gubitak i nije ga lako podnijeti. Mi, koji smo imali tu privilegiju da mu budemo prvo prijatelji, pa tek onda saradnici, na strašan i bolan način smo spoznali koga smo izgubili - kazao je, između ostalog, Pivljanin.

Ostavio je zvijezdu sjajnu

Na komemoraciji je govorio i dugogodišnji urednik "Večernjih novosti" Manojlo Vukotić, koji je sa Veselinom radio na samim počecima "Blica".

- Bio je među najbržima i najmudrijima. Znao je ne samo šta će biti danas, nego sutra, uskoro i u budućnosti. Bio je najiskreniji u odnosu sa saradnicama. On je znao za ono pravilo da je svrstavanje rizično, a poslušnost pogubna. To valja dokazati. Veselin je znao da otključa te brave kao malo ko. Imao je snagu da jednom riječju podigne privredne rampe. Nadigravali smo jedno vreme ko ima veći tiraž, ali to nam nije smetalo da budemo prijatelji. Odletio je moj prijatelj iznenada u nebeske vode. Ostavio je dečji osmeh dobrote i pobedničke zrelosti. Ostavio je zvijezdu sjajno. Nije trebalo da ideš sad. Trebalo je da ti pišeš o meni. Srešćemo se ipak jednog dana - zaključio je Vukotić.

Ako Veselin nije znao šta se desilo, niko nije znao

Okupljenima se obratio i urednik sedmičnog lista "Vreme" Filip Švarm, koji je poručio da je Vesa bio profesionalac, te da novinarstvo nije bilo za njega posao, nego poziv.

Veselin je imao izuzetnu ljubav prema nama puštao nas je da budemo oštri, ali i da insistiramo na činjenicama. U sedmičnim novinama je ostao srcem u dnevnom novinarstvu. Ako Veselin nije znao da se nešto desilo, to nije niko znao.

- Veselin je bio profesionalac, ali novinarstvo za njega nije bio posao nego poziv - zaključio je Filip Švarm.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.