PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Srbija nastavlja jedinstvenim putem u budućnost, važno je da s Bošnjacima gradimo dobre odnose

To moramo da radimo i zbog velikog broja Bošnjaka koji žive u našoj zemlji, izjavio je Vučić nakon polaganja zakletve

Vučić: Ne postoji uzvišenija dužnost od ove danas. Instagram

E. Ć.

31.5.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Narodnoj skupštini, čime je počeo svoj drugi predsjednički mandat.

Vučić je poručio da ne postoji teža, ali ni uzvišenija dužnost od ove na koju je danas, po drugi put, stupio.

I ne postoji cilj koji je zahtjevniji, ali i časniji, od cilja da Srbija nastavi svojim jedinstvenim putem u budućnost, kakvu je odavno svojim žrtvama i odricanjima zaslužila. Svijet možda nikada više neće biti isti, ali vam obećavam da će Srbija ostati snažna, samouvjerena, nepokolebljiva i principijelna zemlja, koja će nastaviti da radi za opću dobrobit, dok hrabro grabi naprijed, uprkos svim nedaćama, kao i uvijek do sada.

Ne postoji, stoga, dovoljno velika riječ za našu Srbiju, koja je oduvijek stajala na raskršću različitih civilizacija, vjera i kultura, čime je obogaćena na najbolji način koji nas podstiče da to nasljeđe čuvamo i danas, još jače, čvršće i odlučnije nego ikada prije - rekao je Vučić nakon polaganja zakletve.


S Mađarskom najbolji odnosi

Vučić je govorio i odnosima sa susjednim zemljama, rekavši da je za Srbiju važno ono što je postigla u prethodnom periodu.

- Sa Mađarskom imamo najbolje, historijski najbliže odnose. Imamo dobre odnose sa Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Turskom. Za inicijativu Otvoreni Balkan ću se posebno boriti.

Posebno hvala SPC i patrijarhu Porfiriju na odlukama i doprinio bratstvu sa makaedonskim narodom. To je velika stvar koju smo napravili. Sa Albanijom su nam sve bolji odnosi. Morat ćemo pažnje da posvetimo u odnosima sa Zagrebom, Hrvatskom, da ni na šta iz prošlosti ne gledamo na isti način. Da pokušamo da pronađemo iste dvoglede za budućnost.

Vrata Beograda i kapije bit će uvijek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom, isto očekujem i sa Sarajevom. Moraju da znaju da ćemo uvijek štititi interese i uvijek ćemo tražiti da nema mijenjanja Dejtonskog sporazuma, da ćemo biti uz RS i razvijati dalje odnose. Da ćemo pomagati Republici Srpskoj i toga se ne stidimo - rekao je Vučić.


Važno s Bošnjacima graditi dobre odnose

Naglasio je da je važno da Srbija s Bošnjacima gradi dobre i prijateljske odnose.

- Isto očekujem i sa političkim Sarajevom. Moraju da znaju da ćemo uvijek poštovati međunarodno pravo, Ustav BiH, Dejtonski sporazum, ali i štititi interese i uvijek ćemo tražiti da nema mijenjanja Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda, da ćemo biti uz RS i razvijati dalje odnose. Da ćemo pomagati RS i toga se ne stidimo. 


Važno je da sa Bošnjacima, uprkos razlikama, da neko ponekad ne želi da prihvati ruku, da gradimo dobre i prijateljske odnose. To moramo da radimo i zbog velikog broja Bošnjaka koji žive u našoj zemlji.

Vučić je naveo da se raduje formiranju novog parlamenta, te kako se nada da će doći do toga krajem jula. Također, ocijenio je kako će nadolazeća zima biti jako teška.

- Moramo da imamo dovoljno goriva, hrane, bolnice, fabrike i da imamo dobre odnose sa zapadnim partnerima, da budemo istrajni na evropskom putu. Nova Vlada mora brzo da se formira jer hitno moramo da se bavimo predstojećom zimom i snabdijevanjem Srbije energentima. Situacija je alarmantna i zato je važno da formiramo Vladu, da se posvetimo tome i obezbjedimo sigurnost tokom predstojeće zime - naglasio je predsjednik Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.