GODIŠNJE OBRAĆANJE

Vučić: Ovo je moj posljednji mandat, neću mijenjati Ustav

Svako povećanje nivoa nezaposlenosti dovelo bi do brojnih neravnoteža, bila bi ugrožena socijalna davanja, penzije i sve druge stvari, kazao je

Aleksandar Vučić: Porasle su plaće. Screenshot

S. S.

4.1.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održava godišnju konferenciju za medije. On se iz Palate Srbija obratio građanima, gdje je rezimirao prethodnu godinu i najavio sljedeću.

Predsjednik Srbije je na početku svog obraćanja čestitao građanima Novu godinu i predstojeće božićne praznike i zahvalio se na razumijevanju i podršci.

- Postoje ljudi koji znaju da je njihova zemlja važnija od lidera i političkih partija. Najkraće moguće ću pokušati da podnesem izvještaj građanima šta je to što se dogodilo 2022. i šta očekujemo u 2023. godini. Želim da kažem da smo 2022. završili tako da ne možemo da ne budemo zadovoljni. Ne bih da dajem bolje ocjene, da to opisujem u superlativima, ali uspjeli smo da sačuvamo finansijsku stabilnost, našu ekonomiju, da imamo rast između 2,3 i 2,5 posto, da podignemo plate i penzije najviše u Evropi, samo jedna zemlja u Evropi može da se poredi sa nama - rekao je predsjednik Srbije.

"Srbija ima 62 posto zapadnih investicija na zapadnom Balkanu"

On je dodao da je "ovo njegov posljednji mandat i da neće da mijenja Ustav".

- Sljedeće godine neću biti ni predsjednik političke partije. Moj posao je da budem na strani građana i ovoliko koliko još mogu to ću da činim na najbolji mogući način uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo - dodao je.

Vučić je istakao da je  stopa javnog duga u prvih pet u Evropi "što je ogroman uspjeh Republike Srbije".

- Govorim ovo jer nije moguće izvući nijedan parametar u ekonomiji i reći to je dovoljno, morate da imate u vidu 10 parametara da biste mogli da izvodite zaključke. Imamo historijski najnižu stopu nezaposlenosti - 8,9 posto, stopa javnog duga svega 55 posto, kurs dinara čvrst kao stijena, Srbija ima 62 posto ukupnih stranih investicija na zapadnom Balkanu, BDP 60, 3 milijarde eura ove godine. Kurs dinara je čvrst kao stijena od 2012. godine, između 117 i 118 dinara bez ikakvih promjena - rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima 62 posto ukupnih zapadnih investicija na zapadnom Balkanu.

- 2022. stvorili smo 60 milijardi, ali to nije dovoljno, neću se smiriti dok ne dođemo do 100 milijardi, a onda će da preuzme neko drugi - istakao je predsjednik Srbije.

"Suštinske informacije će se znati 30. aprila"

Dodao je da je su plaće porasle sa 331 na 642 eura, a da u martu očekuje 735 jer je to prvi mjesec koji suštinski može da se mjeri, a da će se suštinske informacije znati 30. aprila.

- Imamo 400.000 više zaposlenih, to je vaš rezultat, narode. To ste vi postigli u prethodnih 10 godina. Godina 2023. biće teška za cijeli svijet. Jedna žena u Raški me je pitala zašto uvijek moram da saopćavam loše vijesti i da budem namrgođen, a svi drugi saopštavaju dobre vijesti. Rekao sam da niste birali klovna da vas zasmije, već čovjeka da rješava probleme u vaše ime, da bud spred vas kada je teško. Da vas oraspoloži može porodica, televizijske emisije. Predsjednik je tu da postavi svoja leđa kada niko neće - dodao je.

On je istakao da će 2023. na evropskom i svjetskom nivou da bude teža nego 2022.

- Mi se sada dvoumimo i ja sam do kasno sinoć imao raspravu o tome sa Sinišom Malim. Kako da čuvamo stopu bruto domaćih proizvoda tako što ćete da potrošite više novca ulaganjem ili kako da pravite jastuke, da čuvate državni novac i da gledate kako da spasite zemlju u slučaju veće krize u svijetu. Amerika pada, bliži se recesija, u Kini pada stopa rasta, Evropi se bliži recesija. Mi smo dio tog sistema - rekao je Vučić.

Fiskalna stabilnost

Dodao je da je Srbija u povoljnijem položaju povodom fiskalne stabilnosti.

- Čuvali smo se, obezbijedili tri posto od naših emiratskih prijatelja da bismo obezbijedili cijene za energente. Danas imamo 580 miliona kubnih metara gasa u dva skladišta u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj. Do sad smo povukli samo 87, što znači da će nam ostati pun Banatski Dvor. Sa našim mađarskim prijateljima ćemo se dogovoriti da produžimo ugovor, da se odmah obezbjedimo za sljedeću zimu. Uglja imamo 1.447.000 tona, taman onoliko koliko smo uvezli. Deponije su nam pune i građani Srbije ne moraju da brinu. Cijena struje bit će druga najniža u Evropi - objasnio je Vučić.

Istakao je da treba da "sačuvamo preduzeća, jer sad predstoji bitka za posao".

- Cilj je da nam ne raste nivo nezaposlenosti. Svako povećanje nivoa nezaposlenosti dovelo bi do brojnih neravnoteža, bila bi ugrožena socijalna davanja, penzije i sve druge stvari. Zato držimo niske cijene struje. Ja sam ovo povećanje cijena struje i gasa uračunao kad kažem da imamo druge najniže cijene u Evropi. Što se gasa tiče prvi najniži u Evropi. To čuvamo da bismo olakšali narodu, ali prije svega zbog naših preduzeća da bismo ih na posredan način subvencionisali da čuvaju nivo zaposlenosti - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.