KOD OBALE ALJASKE

Stari NASA-in satelit pao na Zemlju: Skoro 40 godina proveo u svemiru

Satelit je mjerio ozon u atmosferi i proučavao kako Zemlja apsorbira i zrači energiju Sunca, prije nego što je penzionisan 2005. godine

Satelit je pao blizu obale Aljaske kasno u nedjelju navečer. AP / NASA

H. J. I. / Associated Press

9.1.2023

Nakon skoro 40 godina provedenih u svemiru, penzionisani NASA-in naučni satelit bezopasno je pao na Zemlju kod obale Aljaske, izvijestila je NASA u ponedjeljak, prenosi AP.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je satelit - koji je u orbitu 1984. postavila astronautkinja Seli Rajd (Sally Ride) – u nedjelju kasno navečer pao na površinu Zemlje kod obale Aljaske. NASA je saopćila da nije primila izvještaje o povredama ili šteti od padajućih krhotina.


Krajem prošle sedmice, NASA je saopćila da očekuje da će većina od 2.450 kilograma teškog satelita izgorjeti u atmosferi, ali da bi neki dijelovi mogli pasti na Zemlju. Svemirska agencija je procijenila izglede neko bude povrijeđen prilikom pada krhotina na 1 prema 9.400.

Satelit Čelendžer (Challenger) u orbitu je postavila prva Amerikanka koja je otišla u svemir. Satelit je mjerio ozon u atmosferi i proučavao kako Zemlja apsorbira i zrači energiju Sunca, prije nego što je penzionisan 2005. godine, dosta duže od očekivanog radnog vijeka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.