NOVA ISTRAŽIVANJA

NASA snimila zvijezdu kako nestaje u crnoj rupi: Pomoću svemirskog teleskopa "Hubble"

Oni se nazivaju "događaji plime i oseke", ali u suštini to je sirovo nasilje susreta s crnom rupom

Crna rupa. Youtube

E. A.

15.1.2023

Crne rupe su sakupljači, a ne lovci. Naime, one čekaju dok nesrećna zvijezda ne proluta. Kada se zvijezda dovoljno približi, gravitacijski zahvat crne rupe nasilno je raskida i traljavo proždire njene plinove dok izbacuje intenzivno zračenje.

Astronauti koji koriste NASA-in svemirski teleskop "Hubble" detaljno su snimili posljednje trenutke zvijezde dok je proždire crna rupa.

Oni se nazivaju "događaji plime i oseke", ali u suštini to je sirovo nasilje susreta s crnom rupom. Postoji ravnoteža između gravitacije crne rupe koja uvlači zvjezdane tvari i radijacije koja izbacuje materijal.

Crna rupa. Youtube

Drugim riječima, crne rupe su neuredni jedači, a astronauti koriste Hubble kako bi saznali detalje o tome što se događa kada svojeglava zvijezda uroni u gravitacijski ponor.

Hubble ne može izbliza snimiti haos plime i oseke AT2022dsb, budući da je ugrizena zvijezda udaljena skoro 300 miliona svjetlosnih godina u jezgru galaksije ESO 583-G004. 

Ali astronauti su koristili Hubbleovu moćnu ultraljubičastu osjetljivost za proučavanje svjetlosti isjeckane zvijezde, koja uključuje vodonik, ugljik i još mnogo toga. Spektroskopija daje forenzičke tragove za ubistvo crne rupe.

Astronomi su pomoću različitih teleskopa otkrili oko 100 plime i oseke oko crnih rupa. 

NASA je nedavno izvijestila da je nekoliko njenih visokoenergetskih svemirskih opservatorija uočilo još jedan događaj plime i oseke crne rupe 1. marta 2021., a to se dogodilo u drugoj galaksiji. 

Za razliku od Hubbleovih zapažanja, podaci su prikupljeni u rendgenskom svjetlu od izuzetno vruće korone oko crne rupe koja je nastala nakon što je zvijezda već bila razbijena.

- Međutim, još uvijek postoji vrlo malo događaja plime i oseke koji se promatraju u ultraljubičastom svjetlu s obzirom na vrijeme posmatranja. 

Ovo je zaista žalosno jer postoji mnogo informacija koje možete dobiti iz ultraljubičastih spektra - rekla je Emili Engeltar (Emily Engelthaler) iz Centra za astrofiziku Harvard & Smithsonian (CfA) u Cambridgeu, Massachusetts.

Dodala je i to da su svi uzbuđeni jer mogu dobiti detalje o tome šta se dešava sa krhotinama.

- Plima nam može reći mnogo o crnoj rupi. Promjene u stanju osuđene zvijezde dešavaju se nekoliko dana ili mjeseci - navela je Engeltar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.