NOVO PROUČAVANJE

Astronomi upozoravaju: Zvijezde ubrzano nestaju s noćnog neba

Cilj proučavanja je bio u potpunosti razumjeti razmjere problema "nebeskog sjaja" ili difuznog noćnog svjetla neba

Nebo svake godine postaje svjetlije. Twitter

A. O.

20.1.2023

Zvijezde nestaju sa noćnog neba pred našim očima, upozoravaju naučnici.

Novo veliko poručavanje pokazuje da nebo svake godine postaje čak 10 posto svjetlije. Zbog toga je velik broj zvijezda koje su nekad bile vidljive sada skriven od astronoma i javnosti.

Svjetlosno onečišćenje

Svjetlosno onečišćenje koje smanjuje vidljivost zvijezda raste mnogo brže nego što su znanstvenici očekivali, čak i uprkos pokušajima da se ograniči. Svjetlosno onečišćenje bi moglo imati drastične posljedice, ne samo za vidljivost noćnog neba nego i za okoliš, s negativnim uticajima na biološke sisteme životinja i ljudi.

Proučavanje je analiziralo više od 50.000 opažanja naučnika širom svijeta, snimljenih između 2011. i 2022. godine. Cilj proučavanja je bio u potpunosti razumjeti razmjere problema "nebeskog sjaja" ili difuznog noćnog svjetla neba koje se događa zbog onečišćenja koje je uzrokovao čovjek, piše Independent.

Do sada su promjene u svjetlini neba bile slabo dokumentirane, jer ne postoji jednostavan način prikupljanja informacija iz cijelog svijeta. Kako bi to riješili, znanstvenici su koristili informacije preuzete iz aplikacije koja pronalazi informacije iz različitih dijelova svijeta i prikuplja ih.

Ispravno korištenje podataka

Te se informacije mogu koristiti za prikupljanje podataka o "veličini ograničenja za golo oko", koja mjeri minimalnu svjetlinu koju objekt na nebu mora imati da bi se mogao vidjeti. Kako se noćno nebo posvjetljuje od onečišćenja, ti objekti moraju biti sve svjetliji da bi se vidjeli.

Mjerenja pokazuju da se svjetlina neba povećava za 9.6 posto svake godine. Prethodne procjene prikupljene sa satelita sugerirale su da se svjetlina povećava za samo 2 posto na godišnjem nivou. Članak o otkrićima pod nazivom Građani naučnici izvještavaju o globalno brzom smanjenju vidljivosti zvijezda od 2011. do 2022. je objavljen u časopisu Science.

U svom zaključku istraživači ističu važnost građana znanstvenika u pružanju podataka. Također pozivaju kreatore politika da ispravno koriste objavljene podatke, napominjući da postojeći pokušaji da se ograniči problem svjetlosnog onečišćenja nisu spriječili pogoršanje problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.