ZELENO SVJETLO

Mask želi proizvoditi moždane implantate: Dobio dozvolu za početak studije na ljudima

U tweetu u četvrtak, Neuralink je objavio da još nije otvoren za kliničko ispitivanje

Mask: Novi projekat. Twitter

A. O.

26.5.2023

Kompanija Ilona Maska (Elona Muska) za moždane implantate Neuralink jučer je saopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.

Mask je od 2019. godine više puta predviđao da će njegova kompanija Neuralink za medicinske uređaje početi ispitivanja moždanih implantata na ljudima za liječenje teških stanja poput paralize i sljepoće, a krajem prošle godine došao je na naslovnice kada je rekao da je već toliko uvjeren u sigurnost uređaja da bi ih bio spreman ugraditi u vlastitu djecu.

FDA ukazala na neke probleme

Ipak, firma, osnovana 2016., tek je početkom 2022. zatražila odobrenje FDA-e, a agencija je odbila zahtjev, reklo je Reutersu u martu sedam sadašnjih i bivših zaposlenika, koji su dodali da je FDA Neuralinku ukazala na nekoliko zabrinutosti koje je trebalo riješiti prije sankcioniranja ispitivanja na ljudima.

Glavni problemi uključivali su litijevu bateriju uređaja, mogućnost migriranja žica implantata unutar mozga i izazov sigurnog izvlačenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

"Ovo je rezultat nevjerojatnog rada"

Odobrenje FDA-e u četvrtak dolazi u trenutku kada američki zakonodavci pozivaju regulatore da istraže je li sastav panela koji nadzire testiranje na životinjama u Neuralinku pridonio neuspjelim i ishitrenim eksperimentima, a ta je firma i ranije bila predmetom federalnih istraga.

U tweetu u četvrtak, Neuralink je objavio da još nije otvoren za kliničko ispitivanje.

- Ovo je rezultat nevjerojatnog rada tima Neuralinka u bliskoj saradnji s FDA-om i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima – pisali su na Twitteru jučer iz te kompanije.

FDA nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.