OVO SE DUGO ČEKALO

NASA-ina sonda s uzorkom opasnog asteroida stigla na Zemlju: Traži se odgovor na jedno pitanje

Smatra se najopasnijom stijenom u Sunčevom sistemu jer za njega postoji najveća vjerovatnost da će udariti u Zemlju od svih poznatih asteroida

Pošto je ispustila uzorak, sonda je odmah nastavila put prema drugom asteroidu nazvanom Apophis koji kruži blizu Zemlje. NASA/Keegan Barbe

E. Ag.

25.9.2023

NASA-ina svemirska kapsula, koja donosi uzorak stjenovitog materijala uzetog prije tri godine s površine asteroida Bennu, uspješno je sletjela na Zemlju nakon što ju je padobranom spustila sonda svemirske agencije OSIRIS-REx. U prijenosu uživo američke svemirske agencije vidi se kako se kapsula, koja bi, prema procjeni NASA-e, trebala nositi oko 250 grama materijala prikupljenog na Bennuu, spušta uz pomoć padobrana u američkoj državi Juta.

Odmah po slijetanju uzorak je prevezen na ispitivanje u NASA-ine laboratorije u Teksasu. Uz pomoć 60 različitih naučnih pristupa tim koji čini oko 200 stručnjaka nada se da će uspjeti analizirati kamenje i prašinu s asteroida u nastojanju da otkrije trag o tome na koji je način nastao život na Zemlji.

Povratak sonde

NASA-ini naučnici dugo su čekali na povratak OSIRIS-REx-a (akronim za Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer). Lansiran je iz NASA-ine svemirske luke Cape Canaveral na Floridi u septembru 2016., a na Bennu je stigao otprilike dvije godine kasnije.

Pošto je ispustila uzorak, sonda je odmah nastavila put prema drugom asteroidu nazvanom Apophis koji kruži blizu Zemlje. Misija OSIRIS-REx, zajednički projekt NASA-e i Univerziteta Arizone, na Zemlju je donijela treći uzorak asteroida, dosad daleko najveći, nakon dviju sličnih japanskih misija u posljednjih 13 godina.

Asteroid periodično prolazi relativno blizu Zemlji

Asteroid Bennu otkriven je 1999. i svakih šest godina prolazi relativno blizu Zemlji. Promjer Bennua je 500 metara i potječe iz ranog razdoblja Sunčevog sistema pa bi naučnicima mogao dati vrijedne informacije o porijeklu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje, a mogao bi sadržavati čak i organske molekule potrebne za nastanak života, piše Hina, prenosi Index.hr.

- Doslovno gledamo geološke materijale koji su se formirali prije nego što je Zemlja postojala - rekao je prošli mjesec Dante Laureta, glavni naučnik misije sa Univerziteta u Arizoni.

Najopasniji asteroid u Sunčevom sistemu

NASA Bennu smatra se najopasnijom stijenom u Sunčevom sistemu jer za njega postoji najveća vjerovatnost da će udariti u Zemlju od svih poznatih asteroida. No, nema razloga za brigu. Premda Bennu predstavlja rizik za našu planetu, vjerovatnost udara je vrlo mala, piše Science Alert.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.