INSPIRACIJA ZA HORORE

Arheolozi pronašli najjeziviju moguću stvar na egipatskom groblju mumija

Groblje, smješteno u Tuna el-Gebelu u središnjem Egiptu, datira iz doba Novog kraljevstva

Pronađeno groblje u Egiptu. Unsplash

M. Z.

31.10.2023

Arheolozi u Egiptu otkrili su groblje staro 3.500 godina koje sadrži papirus "Knjige mrtvih", gotovo već legendarne knjige po kojoj su se snimali brojni filmovi strave i hororci.

Zagrobni život

Groblje, smješteno u Tuna el-Gebelu u središnjem Egiptu, datira iz doba Novog kraljevstva (oko 1550. do 1070. pr. Kr.) i sadrži mumije, sarkofage, amulete i brojne figurine "shabti" (također nazvane ushabti) koje su bile namijenjene da služe pokojnima u zagrobnom životu, prema izjavi Egipatskog ministarstva turizma i starina na arapskom jeziku. Papirus "Knjige mrtvih" pronađen u groblju dugačak je oko 13 do 15 metara. Arheolozi iz ministarstva istraživali su lokalitet od 2017. godine i nedavno su pronašli groblje.

"Knjiga mrtvih" suvremeni je naziv za razne tekstove koji su imali različite svrhe, uključujući pomoć pokojnicima u navigaciji podzemljem. Naziv koji su drevni Egipćani davali ovim tekstovima ponekad se prevodi kao "Knjiga izlaska iz dana". Primjerci izvadaka iz "Knjige mrtvih" ponekad su pokapani s pokojnicima, tumači Live Science.

Pronađene mumije. unsplash

Izjava sadrži malo informacija o novo pronađenom primjerku "Knjige mrtvih". Nije jasno koje tačne tekstove sadrži niti s kim je pokopan. Nisu objavljene fotografije "Knjige mrtvih" papirusa, a članovi tima koji su je pronašli nisu odgovorili na upite.

Rijedak primjerak

Naučnici koji nisu učestvovali u iskopavanju smatraju da bi ovaj pronalazak mogao biti važan. Foj Skalf (Foy Scalf), egiptolog i voditelj istraživačkih arhiva na Univerzitetu u Čikagu, rekao je da je "vrlo rijetko" pronaći primjerak "Knjige mrtvih" u grobu gdje je izvorno pokopan.

-Bez fotografija teško je reći više, a uobičajeno je čekati neku vrstu službenog izdanja kako bi se donijele čvrste procjene - dodao je Skalf.

Lara Vejz (Weiss), izvršna direktorica muzeja Roemer i Pelizaeus u Njemačkoj, koja je detaljno proučavala "Knjigu mrtvih", izjavila je da, "ako je tako dugačka i dobro očuvana, onda je to svakako veliko i zanimljivo otkriće".

Arheolozi na novo otkrivenom groblju otkrili su niz ljesova i mumija, uključujući kćerku Djehutyja, visokog svećenika boga Amona koji je živio prije više od 3.500 godina. Također je pronađen lijes koji pripada ženi koja je bila pjevačica u hramu boga Amona, božanstva povezanog sa suncem i drevnim gradom Tebom (danas Luksor).

Organi pokojnika

Groblje je također sadržavalo mnogo kanopskih vrčeva koji su služili za čuvanje organa pokojnika. Također su pronađeni ostaci kamenih sarkofaga koji su sadržavali drvene ljesove pokojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.