ZAKLADA GATES

Gotovo je s iglama: Ulažu se milioni dolara u vakcine bez korištenja injekcija

Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća vakcinisanost protiv smrtonosnih bolesti

Kraj iglama?. Instagram

M. Z.

21.11.2023

Zaklada ''Bill & Melinda Gates'' uložila je 23,6 miliona dolara u američku biotehnološku kompaniju ''Micron Biomedial'' za razvoj masovne primjene vakcina bez korištenja injekcija.

Topive mikroigle

Nova tehnologija temelji se na primjeni vakcina flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća vakcinisanost protiv smrtonosnih bolesti.

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalne vakcine, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov vakcinacija djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje.

Na testnom vakcinisanju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine ''Micronova'' tehnologija vakcina protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Vakcinu je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi „mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnom nivou“, rekao je Džejms Gudson (James Goodson), viši naučnik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ''Micronovoj'' partnerskoj instituciji.

Bez hladnog transporta

Otklanja potrebu za hladnim mostom pri transportu, a za primjenu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, izvijestili su iz kompanije.

Finansiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak miliona flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.