LASERSKA KOMUNIKACIJA

Prvi put laserom poslana i primljena poruka s razdaljine od 16 miliona kilometara

Lansirana sredinom oktobra, "Psyche" je na putu ka metalnom asteroidu između Jupitera i Marsa

Demonstracija nove tehnologije bi mogla u budućnosti da pomogne čovječanstvu u daljnjem istraživanju dubokog svemira. NASA

E. Ag.

26.11.2023

Inovativni eksperiment na NASA-inoj misiji "Psyche“ upravo je postigao važan korak tako što je uspješno proveo demonstraciju najdalje laserske komunikacije. Demonstracija nove tehnologije bi mogla u budućnosti da pomogne čovječanstvu u daljnjem istraživanju dubokog svemira.

Lansirana sredinom oktobra, "Psyche" je na putu ka metalnom asteroidu između Jupitera i Marsa. Letjelica će provesti šest godina putujući 3,6 milijarde kilometara, javlja RTS pozivajući se na CNN.

Na ovaj način je trebalo poslati i primiti podatke ka Zemlji i s nje, putem infracrvenog lasera, koji može da šalje podatke 10 do 100 puta većim brzinama nego uobičajenim radiovalnim sistemima.

Ukoliko se pokaže uspješnim u testiranjima narednih godina, eksperiment bi mogao da postane osnova za tehnologiju koja će biti korištena u komuniciranju s ljudima na Marsu.

Tokom eksperimenta laserom su prvi put poslani podaci s mnogo veće udaljenosti od one između Zemlje i Mjeseca. Sa skoro 16 miliona kilometara podaci su stigli do „Kaltekovog“ opservatorija u Kaliforniji.

Prijeđena razdaljina između je 40 puta veća nego ona između Zemlje i Mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.