AMERIČKI PROGNOSTIČARI

Velika solarna oluja danas će pogoditi Zemlju: Postoji opasnost od prekida interneta i radijskih signala

Nova, masivna solarna oluja prijeti globalnim komunikacijskim prekidima i očaravajućim aurorama

Moguće snažne geomagnetske oluje i polarna svjetlost nivoa G3. Facebook

E. Ag.

1.12.2023

Danas se očekuje da će nadolazeća solarna oluja ili izbacivanje koronalne mase (CME) stvoriti smetnje u radijskim signalima, internetu i GPS signalima na globalnom nivor, upozoravaju američki prognostičari, prenosi The Independent.

Tri solarne oluje

Fizičarka za vremenske prilike u svemiru Tamita Skov naglašava potencijalne utjecaje te nadolazeće solarne oluje na Zemljino magnetsko polje, predviđajući aurore koje dosežu srednje geografske širine, zajedno s vjerovatnim problemima za amaterski radio i GPS prijem, posebno tokom noći.

Zemlja je prije gotovo 15.000 godina pretrpjela najsnažniju solarnu oluju u povijesti.

Predviđa se da će oluja pogoditi Zemlju do podneva 1. decembra, napominje dr. Skov. Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) predvidjela je tri solarne oluje koje idu prema Zemlji, s vjerovatnošću da će se neke spojiti zbog povećanih poremećaja magnetskog polja. Dr. Skov naglašava mogućnost snažnih geomagnetskih oluja i polarne svjetlosti nivoa G3, što prema NOAA-inoj ljestvici predstavlja jačinu srednjeg intenziteta (G5 je najjača geomagnetska oluja).

Uz brujanje društvenih medija, promatrači neba dijelili su zadivljujuće slike i videozapise aurore na sjevernoj hemisferi. NOAA najavljuje nadogradnju s G2 na G3, predviđajući spajanje tri solarne oluje, povećavajući vjerovatnost G3 (jakih) uvjeta za 1. decembar.

Energetski udari 

Solarne oluje izviru iz Sunca kao snažni energetski udari koji sadrže plazmu i ioniziranu tvar, a pokreću ih eksplozivne sunčeve baklje povezane sa sunčevim pjegama. Neposredna solarna oluja potječe od snažne baklje blizu "Regije 3500" na Suncu.

Stručnjaci upozoravaju da bi očekivana solarna oluja mogla poremetiti komunikacijske sisteme na visokim geografskim širinama. Dr. Skov predlaže mogući utjecaj nivoa G3-G4, s obzirom na prisutnost najmanje dvije solarne oluje prije ove nadolazeće.

Solarne oluje imaju povijest ometanja Zemljinog magnetskog polja, uzrokujući štetu na električnim mrežama, satelitske smetnje i povremene smetnje u internetskoj povezanosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.