BETELGEZ

S neba će nakratko nestati jedna od najsjajnijih zvijezda

Betelgez je jedna od najvećih zvijezda koje poznajemo, njen poluprečnik jednak je udaljenosti Marsa od Sunca

Betelgez opet sprema jedno zanimljivo iznenađenje. ESA

E. Ag.

10.12.2023


Betelgez, jedna od najsjajnijih zvijezda na našem nebu, u posljednjih se nekoliko godina počela jako čudno ponašati. Crveni superdiv, koji se nalazi u sazviježđu Oriona, naglo je zatamnio 2019., zbog čega su se neki astronomi zapitali hoće li eksplodirati.

Asteroid 319 Leona

Sada nam Betelgez opet sprema jedno zanimljivo iznenađenje. Naime, naučnici predviđaju da će 12. decembra nakratko nestati s našeg noćnog neba. Ali ne zbog eksplozije ili nekog sličnog kataklizmičkog događaja. Za njegovo iščeznuće će biti odgovoran asteroid 319 Leona koji će proći ispred crvenog diva i blokirati naš pogled prema zvijezdi.

Betelgez je jedna od najvećih zvijezda koje poznajemo, njen poluprečnik jednak je udaljenosti Marsa od Sunca ili možda čak i Jupitera. Crveni div poput Betelgeza živi brzo i umire mlad jer potroši svoje vodikovo gorivo za manje od 10 miliona godina. Pri svom kraju eksplodira u supernovu - iznimno snažnu eksploziju.


Šta bi se dogodilo da eksplodira

U slučaju da eksplodira u supernovu, Betelgez bi mogao tokom nekoliko sedmica ili čak mjeseci snažno zasjati na našem nebu te možda čak zasjeniti i sjaj Mjeseca. Nažalost, vjerovatno ipak nećemo svjedočiti ovakvom svemirskom događaju. Iako je Betelgez na rubu smrti, spektakl supernove ćemo vjerovatno morati pričekati još nekih 100.000 godina, piše Index.hr.

Asteroidi i inače često prolaze ispred raznih zvijezda, ali su obično toliko veliki da potpuno zaklone njenu svjetlost. To neće biti slučaj s 319 Leonom, koji će taman toliko "prekriti" Betelgez da ćemo, u slučaju da cijelu predstavu promatramo kroz moćan teleskop, moći vidjeti svojevrsnu pomrčinu, odnosno "vatreni prsten".

Asteroid će blokirati najveći dio svjetlosti crvenog superdiva, ali će ipak ostati nešto od njenog sjaja, zbog čega će naučnici u opservatorijima moći posmatrati neke od tamnijih karakteristika zvijezde i analizirati na koji se način vrući plin kreće oko umirućeg Betelgeza.

- To bi nam moglo pojasniti fiziku iza crvenih superdivova i kako oni izbacuju svoj zvjezdani vjetar - kazao je za Business Insider astrofizičar Miguel Montarges s Pariskog opservatorija, dodajući kako bi materijal iz zvijezde mogao proizvesti novi solarni sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.