PODVODNI SVIJET

U moru nedaleko od Jadranskog pronađen misteriozni podvodni grad: Stručnjake muči kako je nastao

Radi se o betonskoj građi staroj 5.000 godina, koja je nastala "rijetkim geološkim fenomenom" taloženja mineralnog cementa

Otkriven podvodni grad. Instagram

M. Z.

15.12.2023

Otkriven je skriveni podvodni "grad" ispod okeana na otoku Zakintosu u Grčkoj, što je riješilo dugotrajnu misteriju o njegovom postojanju.

Ispod morskog dna

Još 2013. godine su pronađene misteriozne ruševine uz obalu Zakintosa, trećeg najvećeg Jonskog otočja, po imenu iz grčke mitologije. Ruševine su obuhvatale područje zaljeva Alikanas, prostirale su se na više od 30 hektara i bile su smještene na dubini od dva do šest metara ispod morskog dna.

Podvodni grad. University of East Anglia]

Na ovom arheološkom nalazištu otkriveni su kameni pločnici i temelji od 20 stupova, s velikim okruglim otvorima u sredini, pretpostavljalo se da su nekada podržavali drvene stupove koji su davno nestali. 

Kamene ploče

Velike kamene ploče sugerirale su na drevne javne zgrade, potičući teorije o mogućoj luci ili drugoj značajnoj građevini.

Misterija je konačno razriješena kad su arheolozi detaljnije istražili mjesto i uzeli uzorke. Iako su rezultati bili pomalo razočaravajući jer nisu pronađeni tragovi misterioznog podvodnog grada, utvrđeno je da su ruševine prirodno formirane. Radi se o betonskoj građi staroj 5.000 godina, koja je nastala "rijetkim geološkim fenomenom" taloženja mineralnog cementa.

Uprkos naučnom objašnjenju, lokalno stanovništvo nije uvjereno u prirodno porijeklo ruševina, posebno s obzirom na stare dokumente koji sugeriraju da je nekoć postojalo nešto važno u zaljevu Alikanas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.