ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE

Otkopali su drevnu grobnicu u Egiptu i našli jezive predmete: ''To je lik zloduha''

Šarene mumificirane maske, koje su vjerovatno nosili mrtvi, vjerovatno potječu iz rimskog razdoblja

Zastrašujuća grobnica. Egyptian Ministry of Tourism & Antiquities

M. Z.

11.1.2024

Arheolozi u Egiptu su otkrili niz grobnica koje datiraju od otprilike 1.800 do 4.800 godina, a neke od njih sadrže šarene mumificirane maske i čak djetinjasti kip boga tišine, izvijestilo je egipatsko ministarstvo turizma i starina.

Šarene maske

Šarene mumificirane maske, koje su vjerovatno nosili mrtvi, vjerovatno potječu iz rimskog razdoblja (29. pr. n. e. do 641. poslije n.e .), prema Nozomu Kavaiju (Kawai), direktoru Instituta za proučavanje drevnih civilizacija i kulturnih resursa na Univerzitetu Kanazawa u Japanu, koji je vodio iskapanja.

Otkriće u Egiptu. Egyptian Ministry of Tourism & Antiquities

Arheolozi su također pronašli malu statuu koja prikazuje Harpocratea, grčkog boga koji izgleda poput djeteta povezanog s tišinom, kako jaše gusku. Guska predstavlja "zloduha nad kojim pobjeđuje Božansko dijete", rekao je Kavai za Live Science. 

Kamenita ploča

Tim je također pronašao stelu, odnosno urezanu kamenitu ploču, s natpisom koji navodi da pripada čovjeku imenom "Heroides", rekao je Kavai.

Kavai i njegovi kolege prvotno su pronašli neke od ukopa na ovom mjestu sjeverno od Saqqare, uključujući grob "dostojne" žene imenom Demetria prikazane na rezbariji sa svojim kućnim ljubimcem, 2019. godine. No, pandemija COVID-19 značila je da su arheolozi morali privremeno obustaviti svoj rad, rekao je Kavai. Kad su se vratili 2023. godine, otkrili su brojne dodatne grobnice i artefakte.

"Područje koje iskopavamo istočna je litica sjeverne Saqqare", rekao je Kawai. "Koliko god smo tamo iskopali, najstarije grobnice pripadaju Drugoj dinastiji", ili otprilike prije 4.800 godina. Također su pronašli grobnice koje datiraju iz 18. dinastije (oko 1550. do 1295. pr. n. e.), kasnog perioda (oko 712. do 332. pr. n. e.), kao i više grobnica i artefakata iz ptolemejskog i rimskog razdoblja.

Mumija u lijesu

Unutar jedne od najstarijih grobnica na mjestu tim je pronašao "egipatsku alabastarsku ploču koja datira iz Druge dinastije, zajedno s mumificiranim tijelom unutar drvenog lijesa koji su nagrizli termiti", rekao je Kavai. Grobnica koja datira iz 18. dinastije imala je mumiju unutar lijesa, saopćilo je egipatsko ministarstvo turizma i starina u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.