REVOLUCIONARNO

Razvijena pametna kožna naljepnica pomoću koje se može pratiti tumor putem mobitela

Prianjajuća pametna naljepnica nudi mogućnost praćenja tumora kod kuće i praćenja liječenja raka u stvarnom vremenu.

Pratite svoje zdtavstveno stanje putem aplikacije na telefonu. AP

M. Z.

25.1.2024

Naučnici s Nacionalnog univerziteta Tsing Hua u Tajvanu razvili su revolucionarni nosivi uređaj, opisan kao "pametna, fleksibilna naljepnica". Izrađen od rastezljive plastike prožete vretenastim česticama, uređaj prianja uz kožu i prilagođava se veličini tumora neposredno ispod površine kože.

Praćenje reakcije tumora na liječenje

Svaka navedena vretenasta čestica je dužine oko 100 nanometara i napravljena od kisika i srebrnastog metala hafnija. Kako tumor raste, naljepnica se pomiče kako bi se prilagodila novoj veličini, mijenjajući raspored nanočestica, a time i električna svojstva materijala. Sve se te promjene na uređaju šalju bežičnim putem na aplikaciju na mobitelu radi lakšeg praćenja.

Hsing-Wen Sung sa spomenutog univerziteta objašnjava koncept navedenog uređaja kao sredstva za praćenje reakcije tumora na liječenje kod kuće, omogućavajući njegovo praćenje u stvarnom vremenu. Istraživanje vezano za taj uređaj objavljeno je u časopisu ACS Nano.

Nosivi uređaj podvrgnut je uspješnom testiranju na miševima, pokazujući njegovu sposobnost preciznog praćenja razvoja tumora tokom sedam dana, mjerenjem električnih promjena kao odgovor na varijacije veličine tumora.

Parag Malik (Mallick), profesor s američkog Univerziteta Stanford, hvali takve uređaje zbog njihovog potencijala da brzo procijene učinkovitost liječenja i odgovore na kritične promjene u stanju tumora.

Povećava učinkovitost liječenja

Uprkos revolucionarnim mogućnostima navedenog uređaja, Malik ističe i njegovo ograničenje učinkovitosti samo na tumore na površinskom nivou, što zahtijeva značajan redizajn kako bi se mogli na isti način pratiti i dublje smješteni tumori u tijelu.

Inovacija tajvanskih naučnika, bez obzira na navedeno ograničenje, obećava povećanje brzine i učinkovitosti liječenja, nudeći pogled u budućnost kontinuiranog praćenja raka izvan tradicionalnih kliničkih okruženja, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.