SPACEX

Treći pokušaj: Sve spremno za polijetanje najveće rakete Ilona Maska

Ova raketa je trenutno najveća i najmoćnija napravljena do sada, a cilj je da transportuje ljude do Mjeseca, a možda i do Marsa

Raketa je visoka 122 metra i ima dva dijela. Facebook

E. Ag.

14.3.2024

Kompanija SpaceX milijardera Ilona Maska (Elon Musk) sprema se da u svemir lansira Staršip (u prijevodu svemirski brod), najmoćniju raketu na svijetu. Prethodna dva pokušaja lansiranja završena su spektakularnim eksplozijama, a od njih zavise i planovi američke agencije NASA da pošalju astronaute na Mjesec do kraja decenije, piše Nauka.rs.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) jučer je dala dozvolu kompaniji SpaceX za probno lansiranje. Period za lansiranje iz Teksasa je počeo u 13 i trajat će 110 minuta, a očekuje se da raketa poleti u 14.25.

Navodi se da ova dozvola otvara put za još jednu probu svemirske letjelice presudne za Ilona Maska i lansiranje satelita lunarnog programa NASA, prenosi Reuters.

Raketa je visoka 122 metra i ima dva dijela. Prvi je dio od nehrđajućeg čelika, koji može ponovo da se koristi, i koji se također naziva Staršip, a drugi predstavljaju veoma teški busteri za polijetanje. Ova raketa je trenutno najveća i najmoćnija napravljena do sada, a cilj je da transportuje ljude do Mjeseca, a možda i do Marsa, navodi Space.com.

- Staršip bi mogao biti revolucionarna svemirska letjelica. Njen potencijal je daleko veći od prijenosa tereta u orbitu i nazad, kao što je bio slučaj sa spejs šatlovima. Staršip bi mogao jednog dana da bude naša prva stalna baza na lunarnoj površini. Mogao bi čak i da ponese prve posjetioce do Marsa - rekao je za Indipendent Čed Anderson, izvršni partner SpaceX-ovog investitora Spejs kapitala.

Kako je Ilon Mask najavljivao, Staršip će biti sposoban da nosi u svemir teret težak 150 tona, što je mnogo više od 20 tona, koliko danas mogu da nose rakete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.