HUBBLE

NASA-in teleskop snimio Jupiter s obje strane: Zabilježio olujnu aktivnost

Jupiterovi šareni oblaci stalno su promjenjiva zbrka oblika i boja, jer je to mjesto s najvećom olujom u Sunčevom sistemu

Jupiter je bio u perigeju – tački najbližoj Zemlji. NASA

E. Ag.

17.3.2024

Svake godine svemirski teleskop Hubble fokusira se na divovske planete našeg Sunčevog sistema kada su najbliže Zemlji, što znači da će biti veliki i svijetli na nebu. Slike Jupitera snimljene su 5. i 6. januara 2024., a prikazuju obje strane planete. Hubble je tražio olujnu aktivnost i promjene u Jupiterovoj atmosferi.

Jupiter u perigeju 

Slike su dio OPAL programa - "Naslijeđe vanjskih planetarnih atmosfera" (Outer Planet Atmospheres Legacy). Ove godišnje slike pružaju višegodišnju bazu posmatranja vanjskih planeta, pomažući u razumijevanju dinamike njihovih atmosfera i evolucije plinovitih divova. Jupiter je bio u perigeju – tački najbližoj Zemlji – još u novembru 2023. godine.

Jupiterovi šareni oblaci stalno su promjenjiva zbrka oblika i boja, jer je to mjesto s najvećom olujom u Sunčevom sistemu. Njegova atmosfera leži na dubini od nekoliko desetaka hiljada kilometara, a ova turbulentna atmosfera daje planeti prugasti izgled. Ovdje možete pronaći ciklone, anticiklone, smicanja vjetra i druge velike i fantastične oluje.

- Puno velikih oluja i malih bijelih oblaka znak su velike aktivnosti koja se trenutno odvija u Jupiterovoj atmosferi - rekla je voditeljica projekta OPAL Ejmi Sajmon (Amy Simon) iz Goddard Space Flight Centera.

Dinamičke promjene

NASA objašnjava da su pruge formirane zračnim strujama koje se kreću u različitim smjerovima na različitim geografskim širinama pri brzinama koje se približavaju 560 km/h. Svjetlija područja, gdje se atmosfera diže, nazivaju se zonama, a tamnija područja, gdje se zrak spušta, zovu se pojasevi. Kada te suprotne struje međusobno djeluju, nastaju oluje i turbulencije.

Hubble prati te dinamičke promjene svake godine. Na Jupiteru se iz godine u godinu uvijek događa puno aktivnosti i promjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.