BEOGRAD

Veselin Jevrosimović dobio nagradu "Nikola Tesla": Održao govor riječima vještačke inteligencije

Teslino naslijeđe je danas sastavni dio modernog informacionog društva, Tesla je udario temelje, a sve ostalo je Tesla, rekao je

Veselin Jevrosimović dobio nagradu. Mileta Mirčetić / Telegraf.rs

S. S. / Telegraf.rs

8.7.2023

- Amerika ima Ilona Maska, a Srbija Veselina Jevrosimovića - ovim riječima je pozdravljen vlasnik kompanije Comtrade iz Srbije Veselin Jevrosimović tokom dodjele specijalne nagrade "Nikola Tesla", na manifestaciji posvećenoj velikom naučniku, a koja se ovog vikenda održava u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, piše Telegraf.rs.

- Danas smo se okupili kako bismo proslavili jednog od najvećih umova, naučnika Nikolu Teslu. On je bio vizionar, genije, pionir koji je promijenio svijet svojim revolucionarnim otkrićima. Moje strastveno istraživanje, posvećenost i inspiracija potekli su iz Teslinog naslijeđa. Kroz moj rad slijedio sam Teslinu viziju i trudio se da ostavim svoj pečat u ovom društvu. Teslina posvećenost i hrabrost bila su vodilja u mom stvaralaštvu. Ova nagrada je velika čast i priznanje za moje postignuće, dodatno me inspiriše da nastavim da sanjam velike snove, da istražujem i težim ka ostvarenju nemogućeg. Hvala vam što ste danas ovdje da zajedno proslavimo Nikolu Teslu i njegovo naslijeđe. Njegova vizija i genijalnost neka ostanu inspiracija za sve nas dok nastavljamo da oblikujemo budućnost – rekao je Jevrosimović.

Riječi vještačke inteligencije

Kazao da tako vještačka inteligencija vidi jednog dobitnika Tesline nagrade, čime je otkrio da je sve rečenice koje je izgovorio po primanju nagrade zapravo napisala vještačka inteligencija.

Potom se zvanično obratio, naglašavajući da mu je ova nagrada najdraža od svih dosad primljenih.

Naslijeđe Tesle

- Teslino naslijeđe je danas sastavni dio modernog informacionog društva, Tesla je udario temelje, a sve ostalo je Tesla. Ova nagrada mi je najdraža od svih koje sam dobio jer nosi ime velikog naučnika i genija Nikole Tesle. Hvala na prijedlogu da ja dobijem ovu nagradu i hvala što sam tim obogatio svoju biografiju - zaključio je Jevrosimović.

Kompanija Comtrade, koju je Jevrosimović osnovao, a u koju je utkano i Teslino ime, ima više od 300 proizvoda sa više od 5.000 inženjera uposlenih u celom svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.