TREBAMO LI SE BOJATI

Umjetna inteligencija: Prošlost, sadašnjost i budućnost interakcije s tehnologijom

Umjetna inteligencija ima značajne prednosti i mogućnosti, ali također nosi određene izazove

Umjetna inteligencija koristi različite tehnike. AP

12.7.2023

Umjetna inteligencija (UI) je grana kompjuterske nauke koja se bavi stvaranjem kompjuterskih sistema koji mogu izvoditi zadatke koji obično zahtijevaju ljudsku inteligenciju. UI koristi različite tehnike, uključujući mašinsko učenje, duboko učenje, obradu prirodnog jezika i robotsku percepciju kako bi omogućila kompjuterima da "uče" iz podataka, prepoznaju obrasce, donose odluke i obavljaju zadatke.

Pouzdanost umjetne inteligencije

Pouzdanost umjetne inteligencije može varirati ovisno o vrsti problema koju rješava i kvaliteti podataka kojima je obučena.

Napredak u području UI doveo je do značajnog poboljšanja pouzdanosti, ali i dalje postoje izazovi. UI sistemi mogu biti vrlo precizni u obavljanju određenih zadataka, poput prepoznavanja objekata na slikama ili izvođenja matematičkih operacija.

Međutim, mogu biti manje pouzdani kada se suoče s nejasnim ili nedovoljno strukturiranim podacima, ili kada se suoče s novim i nepoznatim situacijama.

Prednosti i mane

Prednosti umjetne inteligencije su mnogobrojne. UI sistemi mogu brzo obraditi i analizirati velike količine podataka, pružajući korisne uvide i donoseći informirane odluke. Mogu automatizirati rutinske i ponavljajuće zadatke, oslobađajući ljude od monotonih zadataka i omogućavajući im da se fokusiraju na složenije i kreativnije poslove. UI također može poboljšati efikasnost i produktivnost u mnogim industrijama, poput medicine, finansija, transporta i proizvodnje.

Međutim, umjetna inteligencija također ima neke mane i izazove. UI sistemi mogu biti osjetljivi na pristranost i nedostatak transparentnosti u donošenju odluka. Ako se ne koriste pažljivo, moguće je da UI sistemi donose odluke koje nisu u skladu s ljudskim vrijednostima ili da generiraju nepoželjne rezultate. Također je važno imati na umu da UI sistemi trenutno nemaju sposobnost kontekstualnog razumijevanja i empatije, što su ključne ljudske karakteristike u mnogim profesijama.

Zamjena ljudi umjetnom inteligencijom

Umjetna inteligencija ima potencijal za zamjenu određenih poslova koji se sastoje od rutinskih i ponavljajućih zadataka. Na primjer, u industriji proizvodnje, roboti i AI sistemi mogu obavljati zadatke poput pakiranja, montaže i obrade podataka.

Međutim, postoje mnogi poslovi koji zahtijevaju ljudsku kreativnost, intuitivnost, emocionalnu inteligenciju ili donošenje etičkih odluka, što su aspekti koji trenutno nisu lako zamjenjivi UI sistemima. Stoga se očekuje da će UI imati veću ulogu kao alat podrške ljudima nego kao zamjena za njih u većini profesija.

U zaključku, umjetna inteligencija ima značajne prednosti i mogućnosti, ali također nosi određene izazove. Pouzdanost UI sistema može varirati ovisno o kontekstu i kvaliteti podataka. UI ima potencijal za automatizaciju i poboljšanje raznih zadataka, ali ne može zamijeniti ljudske kvalitete poput kreativnosti, intuitivnosti i etičkog razmišljanja. 

Ključno je razumjeti da je kombinacija ljudske inteligencije i umjetne inteligencije najbolji pristup za postizanje najboljih rezultata u mnogim područjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.