TEHNOLOGIJA

Google Play uskoro više neće podržavati jednu od omiljenih verzija Androida

Trenutno, aktivni uređaji s Android KitKat 4.4 čine manje od 1 posto ukupnih mobilnih uređaja

Android KitKat. The Guardian

M. Z.

28.7.2023

Android KitKat 4.4, jedan od najvoljenijih verzija Android operativnog sistema, uskoro neće biti podržan od Google Play usluga. Prema obavještenju na Android Developers Blogu, API nivoi 19 i 20 neće dobiti verzije APK izvan 23.30.99, počevši od avgusta 2023. godine.

Bez najnovije verzije

To efektivno znači da uređaji sa Android KitKatom neće dobiti najnoviju verziju Play Storea, čime se korisnicima onemogućava ažuriranje aplikacija, a njihovi uređaji će postepeno postati zastarjeli.

Android KitKat je uveo značajna ažuriranja koja su i danas relevantna, više od decenije nakon lansiranja ovog operativnog sistema. Sistem je donio poboljšanja u performansama uređaja s ograničenim resursima i utro put za ono što je danas Android GO - varijacija operativnog sistema namijenjena smartfonima sa slabijim performansama.

Android KitKat bio je prvi Android koji je korisnicima omogućio da sami biraju svoj launcher. Uveo je reprodukciju videozapisa u punom ekranu, UI elementi su postali transparentni prvi put, a konačno je postojala i podrška za IR blaster. Vidjeli smo i razvoj NFC funkcionalnosti, tehnologije koja danas omogućava plaćanje putem smartfona, pokretanje automobila i otključavanje kuća.

Kraj omiljene verzije

Trenutno, aktivni uređaji sa Android KitKat 4.4 čine manje od 1 posto ukupnih mobilnih uređaja. Stoga je odluka Googlea da prestane s podrškom za ovu verziju Androida potpuno razumljiva, iako nam je emotivno i nostalgično gledati kraj jedne od naših omiljenih verzija Androida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.