NA FBI LISTI

Jedan od najtraženijih hakera provocira vladu SAD: Napravio majice sa svojom potjernicom

Mihail Matvejev optužen je za razvoj i distribuciju poznatih ransomware softvera kao što su Hive, LockBit i Babuk

Ruski haker Mihail Matvejev na potjernici FBI-a. FBI Most Wanted

E. Ag.

22.9.2023

Mihail Matvejev, ruski haker koji je našao svoje mjesto na FBI-evoj listi najtraženijih hakera, otvoreno provocira američke vlasti. Ovaj haker, poznat po svojim pseudonimima Wazawaka i Boriselcin, optužen je za razvoj i distribuciju poznatih ransomware softvera kao što su Hive, LockBit i Babuk. Američke vlasti ga također optužuju za ozbiljne napade na kompanije i ključnu infrastrukturu ne samo u SAD već i u drugim dijelovima svijeta.

"Centralna figura" u svijetu cyber kriminala

Također je okarakterisan kao "centralna figura" u svijetu cyber kriminala, što ga je dovelo na jedno od prvih mjesta na listi najtraženijih hakera FBI-a. Prema vjerovanjima američkih vlasti, Matvejev trenutno boravi u Rusiji, odakle je malo vjerovatno da će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Ali, za Matvejeva, život ide dalje kao da ništa nije bilo. On se sada otvoreno šali s američkim vlastima, nudi majice sa svojom potjernicom i pita pratioce na društvenim mrežama da li žele da kupe njegovu robu.

Tehnološki portal TechCrunch stupio je u kontakt s njim preko društvene mreže X, gdje je Matvejev potvrdio svoj identitet pokazivanjem slike svoje lijeve ruke koja ima samo četiri prsta, što je u skladu s informacijama na njegovoj stranici na FBI-ovoj listi najtraženijih.

Žalio se na upotrebu riječi "haker"

Uprkos tome što je pristao na intervju, Matvejev nije odgovorio ni na jedno od postavljenih pitanja. Umjesto toga, žalio se na upotrebu riječi "haker", navodeći da je njegova stručnost u drugačijem kontekstu i da ga jedino finansijska motivacija interesuje.

FBI nije želio da komentariše ovu situaciju, ali Matvejevovi online postupci, koji uključuju davanje dugih intervjua cyber bezbjednosnim novinarima i pisanje o svojim hakerskim aktivnostima, jasno pokazuju da mu nije stalo do toga što je na FBI-ovoj listi najtraženijih. Sve dok ne napusti Rusiju, njegov život može ostati gotovo nepromijenjen, prenosi Telegraf.rs.

U jednom od svojih videosnimaka, koji je uklonio nakon objavljivanja ovog izvještaja, Matvejev je rekao: "Vrijeme je dobro, klima je dobra, sve je dobro. Čak me i sankcije čine sretnim."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.