TEHNOLOŠKI GIGANT

Google želi pratiti rad srca bežičnim slušalicama: Potrebno je samo softversko ažuriranje

Tvrde da mogu pretvoriti bežične slušalice s aktivnim poništavanjem buke u mjerače pulsa, bez dodatnog hardvera

Mjerenje otkucaja srca se već odavno ne vrši isključivo namjenskim medicinskim uređajima. Facebook

E. Ag.

30.10.2023

Mjerenje otkucaja srca se već odavno ne vrši isključivo namjenskim medicinskim uređajima. Ova funkcija je danas dostupna svima koji posjeduju pametne narukvice i satove, pa čak i neke modele bežičnih slušalica koji koriste odgovarajući hardver. 

Mreža krvnih sudova

Međutim, barem kada su slušalice u pitanju, Google tvrdi da dodatan hardver nije potreban.

U objavljenom istraživanju tehnološki gigant tvrdi da je uspio da na bežične slušalice s aktivnim poništavanjem buke (ANC) donese mogućnost praćenja aktivnosti srca, i to "jednostavnim softverskim ažuriranjem". Prema riječima kompanije, koja je koristila audiopletizmografiju (APG), ušni kanal je idealna lokacija za mjerenje zdravstvenih parametara zbog zamršene mreže krvnih sudova koji ga prožimaju, piše Smartlife.

Googleov pristup audiopletizmografiji funkcioniše ispuštanjem ultrazvučnog signala niskog intenziteta kroz drivere bežičnih slušalica, nakon čega ugrađeni mikrofoni na "bubicama" osluškuju eho, odnosno blage promjene uzrokovane pomjeranjem kože i radom srca.

Ova tehnika funkcioniše čak i kada korisnik sluša muziku ili kada koristi gumice neodgovarajuće veličine, ali ono što je Google primijetio jeste da kretanje može da naruši tačnost mjerenja. Ipak, Google je i taj problem uspio da riješi višetonskom kalibracijom kako bi pronašao najbolju frekvenciju za mjerenje otkucaja.

Varijabilnosti pulsa

Google je proveo dva niza studija na 153 ispitanika i utvrdio da njegova APG tehnika "konstantno precizno očitava otkucaje srca", s prosječnom greškom od 3,21 posto, odnosno 2,7 posto u slučaju mjerenja varijabilnosti pulsa.

U poređenju s postojećim senzorima za mjerenje pulsa, boja kože i veličina ušnog kanala ne utječu na tačnost, pa Google smatra da je u pitanju bolji pristup nego korištenje PPG rješenja u bežičnim slušalicama.

Nažalost, u ovom momentu nije jasno da li će kompanija svoju metodu učiniti dostupnom svim proizvođačima, kao ni kada ćemo imati priliku da je vidimo na bežičnim slušalicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.