ELEKTRIČNI PIKAP

Tesla Cybertruck na ozbiljnom off-road testu: Kako se Maskov "svemirski" kamionet proveo na uzbrdici

Vožnja na uzbrdici nije baš izgledala kao "šetnja po parku"

Tesla Cybertruck prvi put 2019. godine predstavljen. YouTube

E. Ag.

30.10.2023

Već smo izgubili pojam o vremenu od kada je Tesla Cybertruck prvi put 2019. godine predstavljen, pa potom u više navrata najavljivan, kao i o tome koliko je puta i gdje sve primjećivan.

Probna vožnja

Probne vožnje kao da su učestale od kada je početak serijske proizvodnje zvanično najavljen za kraj ove godine, ali se čini da ni ranije, a ni u skorije vrijeme nismo baš imali priliku da ga viđamo kako se nosi s bespućima i teškim terenima.

Ovoga puta Teslin električni pikap primijećen je u pravoj off-road vožnji. Snimak je nastao prošlog mjeseca u Holister Hils Stejt zoni rekreativne vožnje (Hollister Hills State Vehicular Recreation Area) u Kaliforniji, sat vožnje udaljenoj do San Hozea.

Međutim, čak ni u takvim uvjetima, kamera nije uspjela da uhvati previše ozbiljnih terenskih manevara. Na snimku se vidi "svemirski" kamionet kako se penje uz brdo i vozi po zemljanom putu, a može se primijetiti i sistem upravljanja zadnjim točkovima u akciji.

Teži testovi

Cybertruck je ranije već testiran na istom poligonu, ali je ovoga puta primijećen kako prolazi teže terenske testove nego prethodnih puta, piše Mondo.me

Vožnja na uzbrdici nije baš izgledala kao "šetnja po parku" za Cybertruck, iako je vozilo na kraju uspjelo da savlada uspon. Na snimku se vidi da se električni kamionet penje prilično sporo i čuju posmatrači kako komentarišu da se Cybertruck "muči na teškoj dionici".


Nedavno se, inače, na društvenim mrežama pojavio još jedan video koji prikazuje konkurentski električni pikap Rivian R1T u vožnji na istoj dionici, iste staze.

Pokazalo se da Rivian to radi primjetno brže, iako se mora priznati da se njegov četveromotorni pogon i obrtni moment na sva četiri točka razlikuju od Cybertrucka, koji bi u prodaji trebalo da bude dostupan s pogonskim sistemom sa dva ili tri elektromotora sistemom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.