NEOČEKIVANO

Vlasnicima Huawei uređaja stigla upozorenja: Zašto je Google označen kao virus

Savjetuje se da što prije deinstaliraju aplikaciju, s obrazloženjem da aplikacija izvodi radnje kao što su neautorizovano slanje SMS poruka

Huawei pametni telefoni već godinama nemaju podršku za Google servise. Facebook

E. Ag.

3.11.2023

Huawei pametni telefoni, koji već godinama nemaju podršku za Google servise, iznenadili su svoje korisnike porukama upozorenja o Google aplikacijama. 

TrojanSMS-PA virus

Oni koji su uspjeli da ručno instaliraju ove aplikacije na svoje uređaje sada se suočavaju s neočekivanim problemom: Huaweijev softver za upravljanje telefonom ih upozorava da bi ove aplikacije mogle da budu štetne.

Izvori kao što su Stack Diary, razni Reddit threadovi i diskusije na Google forumima ukazuju na zabrinjavajuće obavještenje koje se pojavljuje na Huawei telefonima.

Prema ovom upozorenju, ako je Google aplikacija instalirana na uređaju, ona se tretira kao "TrojanSMS-PA" virus. Korisnicima se savjetuje da što prije deinstaliraju aplikaciju, s obrazloženjem da aplikacija izvodi radnje kao što su neautorizovano slanje SMS poruka i potencijalna krađa privatnih informacija, piše Telegraf.rs.

Treba naglasiti da zvanična Google aplikacija nije virus. Najvjerovatnije, Huaweijev softver je pogrešno detektovao aplikaciju kao opasnost, što nije usamljen slučaj u svijetu tehnologije. Slični problemi su se pojavljivali i sa Googleovim Play Protect servisom, koji je također greškom identifikovao legitimne aplikacije kao potencijalnu prijetnju.

Google se nije oglasio

Google još nije oglasio povodom ovog incidenta, što i nije neočekivano s obzirom na to da zvanične Google aplikacije nisu direktno dostupne za Huawei uređaje zbog trgovinskih ograničenja između kompanija.

Za korisnike koji se susreću s ovim problemom, postoji jednostavno rješenje: brisanje keš memorije aplikacije "Phone Manager" može otkloniti lažno upozorenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.