SIGURNOST PRIJE SVEGA

Apple je izdao novu zakrpu za iPhone, iPad i Mac, instalirajte je što prije

Najnovija ''brza nadogradnja'' korisnike popularnih uređaja čuva od dvije sigurnosne ranjivosti ''nultog dana''

Bilo bi mudro da ažurirate svoju Apple opremu. Facebook

M. Z.

1.12.2023

Apple je pokrenuo ažuriranja softvera za iOS, iPadOS i macOS kako bi zakrpao dvije sigurnosne ranjivosti nultog dana. Kompanija je sugerirala da se bugovi već iskorištavaju, što znači da se nalaze u arsenalu hakera.

Softverska ažuriranja

- Apple je svjestan izvještaja da je ovaj problem možda iskorišten protiv verzija iOS-a prije iOS-a 16.7.1' - napisala je kompanija o oba propusta u svojim sigurnosnim izvještajima. Softverska ažuriranja koja zatvaraju propuste sada su dostupna za iPhone, iPad i Mac.

Kao što primjećuje Bleeping Computer, tim u Google TAG-u često pronalazi i razotkriva bugove nultog dana kojima se ciljaju visokorizični pojedinci poput političara, novinara i disidenata. Apple nije otkrio detalje o prirodi napada koji koriste ove propuste.

Dvije sigurnosne pogreške utjecale su na WebKit, Appleov softverski okvir preglednika otvorenog koda koji pokreće Safari.

Sigurnosne zakrpe pokrivaju iPhone XS i novije, iPad Pro od 12,9 inča 2. generacije i novije, iPad Pro od 10,5 inča, iPad Pro 11 inča 1. generacije i novije, iPad Air 3. generacije i novije, iPad 6. generacije i kasnije i iPad mini 5. generacije i novije.

Izgledi da će na vaše uređaje utjecati bilo što od ovoga iznimno su niski, tako da nema potrebe za panikom - ali, radi sigurnosti, bilo bi mudro da ažurirate svoju Apple opremu sada, piše Engadget.

Evo kako ažurirati

iPhone ili iPad možete odmah ažurirati tako da odete na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera i dodirnete upit za pokretanje. Na Macu idite na Postavke sustava > Općenito > Ažuriranje softvera i učinite isto, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.