TEKSAS

Ilon Mask želi otvoriti univerzitet "posvećen obrazovanju na najvišim nivoima"

Ponudit će instrukcije od „iskusnog fakulteta“ u predmetima kao što su matematika, nauka, inžinjering i fizika

Ovo nije prvi put da se Mask bavi obrazovanjem. Facebook

E. Ag.

20.12.2023

Ilon Mask (Elon Musk) planira da otvori univerzitet u Ostinu u Teksasu, navodi se u izvještaju Bloomberga. Porezna prijava za Maskovu dobrotvornu organizaciju The Foundation otkriva da milijarder želi da doprinese 100 miliona dolara za izgradnju osnovnih i srednjih škola fokusiranih na STEM prije nego što otvori univerzitet „posvećen obrazovanju na najvišim nivoima“.

Oslobađanje od poreza

Fondacija je podnijela zahtjev za oslobađanje od poreza u oktobru 2022., a Bloomberg kaže da je odobren u martu ove godine. Kao što je navedeno u dokumentaciji, univerzitet će ponuditi instrukcije od „iskusnog fakulteta“ u predmetima kao što su matematika, nauka, inžinjering i fizika, pored „praktičnog iskustva učenja uključujući simulacije, studije slučaja, projekte izrade/dizajna i laboratorije”. Škola će također tražiti akreditaciju od Južne asocijacije koledža i Školske komisije za koledž, piše PC Press.

Aplikacija također nudi neke detalje o planiranim školama K-12, koje će se fokusirati na podučavanje STEM predmeta „i drugih tema“. Očekuje se da će upis početi sa oko 50 učenika, „sa ciljem da se njegov upis vremenom poveća“. 

Montesori stil

Mask bi mogao da otvori i školu fokusiranu na obrazovanje u Montesori stilu kao dio njegovih planova da izgradi grad u Teksasu, navodi se u izvještaju Wallstreet Journal.

Ovo nije prvi put da se Mask bavi obrazovanjem. On je 2014. otvorio instituciju pod nazivom Ad Astra za svoje petero djece i mali broj drugih učenika. Međutim, Mask i suosnivači škole zatvorili su Ad Astru i otvorili Astru Novu 2020. godine, školu samo na mreži koja je od prošle godine imala oko 50 redovnih učenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.