NOVE OPTUŽBE

Mask poludio nakon medijskih napisa o napadu robota na radnika u Teslinoj fabrici

Robot u kvaru povrijedio tamošnjeg inžinjera, zarivši mu metalne kandže u leđa i lijevu ruku

Elon Mask tvrdi da se nije dogodio incident. CNN

M. Z.

28.12.2023

Svjetski mediji u srijedu su izvijestili o incidentu iz 2021. godine u Teslinoj fabrici Giga Texas, kada je robot u kvaru - koji je nenamjerno, zbog ljudske greške, ostao uključen - povrijedio tamošnjeg inžinjera, zarivši mu metalne kandže u leđa i lijevu ruku.

Objavljena vijest

The Information je prošlog mjeseca objavio detalje o spomenutom incidentu, koji se dogodio u dijelu pogona fabrike u kojem se sastavljaju šasije vozila. Prema tom izvoru, dva svjedoka su izjavila da je inžinjer pokretao ažuriranje softvera na robotima u kvaru, no treći koji je slučajno ostao uključen detektirao je pokret, zgrabio radnika, prikliještio ga uza zid te mu zario metalne kandže u leđa i lijevu ruku.

Inžinjer se naposljetku uspio izvući nakon što je drugi radnik pritisnuo dugme za hitno zaustavljanje, te je pao niz žlijeb dizajniran za sakupljanje starog željeza. Svjedoci su također rekli da su za inžinjerom ostali krvavi tragovi.

Nije dugo trebalo čekati na reakciju izvršnog direktora Tesle Ilona Maska (Elon Musk), koji je odbacio medijske izvještaje o ''napadu'' robota Teslinoj fabrici u Teksasu, piše Business Insider.

-Zaista je sramotno da mediji izvlače povredu od prije dvije godine uzrokovanu robotičkom rukom kompanije Kuka (koja se nalazi u svim fabrikama) i impliciraju da je sada to zbog Optimusa - napisao je Mask u komentaru na X-u u srijedu, odgovarajući korisniku koji je podijelio izvještaj Daily Maila o incidentu s robotom u fabrici prije dvije godine.

Mask je ljutit zbog načina na koji je Daily Mail predstavio priču, jer su u članku koristili fotografiju Teslinog humanoidnog robota Optimusa, a ne robotičku ruku Kuka koja je bila uključena u incident iz 2021.

Maskova odbrana Optimusa nije iznenađenje s obzirom na to da od tog robota ima velika očekivanja. Kad ga je predstavio prošle godine, Mask je ustvrdio da bi ekonomija mogla postati 'kvazibeskrajna' ako bi Optimus roboti bili sposobni za ručni rad.

Pritužbe na sigurnost

- Ovo znači budućnost izobilja. Budućnost u kojoj nema siromaštva, gdje možete imati sve što želite u smislu proizvoda i usluga - rekao je tada Mask.

Međutim, pritužbe na sigurnost već dugo prate Tesline fabrike. Godine 2020. regulatori u Kaliforniji rekli su da im je Tesla poslala nepotpune izvještaje o povredama u fabrici. I to ne samo u SAD. U aprilu su kineski inspektori izjavili da žele kazniti kompaniju zbog sigurnosnih slabosti. U oktobru je Tesla odbacio tvrdnje njemačkog sindikata i medijskih kuća da berlinska Gigfactory nema odgovarajuće sigurnosne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.