KREĆE PROMJENA

Čekanje je gotovo: Svi mobiteli, tableti i kamere morat će imati jednak punjač od sljedeće godine

Od proljeća 2026. obveza će se proširiti i na prijenosne računare, objavio je Evropski parlament

USB-C će biti standard za sve elektronske uređaje u EU. Yahoo

Z. K.

30.12.2023

OD 2024. godine svi mobiteli, tableti i kamere morat će imati jednak punjač. Utor poznat i kao USB-C postaje standard u EU i svi će mu se morati prilagoditi.

Podsjetila je na to današnjom objavom i Evropska komisija.

- Čekanje je gotovo. Od 2024. godine USB-C će biti standard za sve elektroničke uređaje u EU. Od 2024. godine više nećemo slušati: „Oprosti, nemam taj kabal - piše Evropska komisija, dodajući da se učinci već vide.

Vijeće EU dalo je konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektronske uređaje još ranije. Novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1. januara. Proizvođači i prodavači imaju još vremena za prilagodbu.

- Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU morat će biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Od proljeća 2026. obveza će se proširiti i na prijenosne računare - objavio je Evropski parlament.

- Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalni fotoaparati, slušalice i slušalice s mikrofonom, konzole za videoigre i prijenosni zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prijenosni navigacijski sistemi, slušalice i prijenosni računari koja se mogu puniti kablom morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom - detaljno opisuje EK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.