POSTOJI OBJAŠNJENJE

Ovi automobili po zakonu ne mogu dobiti kaznu za brzu vožnju

Riječ je o rupi u zakonu o prometu, a odnosi se na jednu američku saveznu državu

Vozila bez vozača ne može dobiti kaznu. Twitter

M. Z.

5.1.2024

Razvoj tehnologije toliko je brz da ga ljudi teško mogu pratiti, a još je gora stvar kada je u pitanju regulativa i dugotrajan proces donošenja zakona za neke nove tehnologije, što najbolje možemo vidjeti na primjeru regulative AI-a. Jedna od stvari u budućnosti koju će također trebati regulirati jesu - autonomna vozila.

Autonomna vozila

Današnji su zakoni pisani isključivo za vrijeme u kojem se za volanom automobila morao nalaziti vozač, a iako su se na nekim tržištima zakoni počeli prilagođavati robotaksijima, to nije slučaj u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, na čijim se cestama već neko vrijeme voze automobili u kojima nema vozača. Naime, zbog rupe u kalifornijskom zakonu o prometu policija ne može kazniti automobile u kojima nema vozača zbog prekoračenja brzine. Naime, u zakonu stoji da se može kazniti samo automobil u kojem se nalazi vozač.

Ne može se izdati kazna za vozilo u pokretu ako se njime upravlja u načinu rada bez vozača, stoji u internoj poruci zapovjednika policije u San Francisku Bila Skota (Bill Scott). Dok ih se ne može kazniti za brzu vožnju, ta vozila ipak nisu imuna na kazne za nepropisno parkiranje, tako da i kompjuteri moraju voditi računa o mjestu na kojem će parkirati.

No dok u Kaliforniji, barem dosad, nisu vodili računa o robotaksijima i zakonima koji bi se trebali odnositi i na vozila u kojima nema vozača, u drugim saveznim državama u kojima se testiraju robotaksiji zakoni su se prilagodili situaciji. Tako u Teksasu i Arizoni postoji regulativa koja se odnosi i na autonomne automobile kao i za vozila kojima upravljaju ljudi. Dakle, ako robotaksi vozi brže od ograničenja, u tim državama i on bi trebao dobiti kaznu.

Ograničenje brzine

Ipak, treba naglasiti kako bi se, barem u teoriji, kompjuteri koji upravljaju automobilima trebali pridržavati svih pravila i ograničenja brzine, tako da ionako ne bi trebala imati problema s prekoračenjem brzine i kaznama, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.